Indiana Jones förde Eric till fynden från Getakärr

Intresset fanns redan som barn i Landvetter. Eric Knutssons yrkesval var givet. – Jag ville bli arkeolog.

ANNONS
LocationVarberg|

Eric Knutsson studerade till arkeolog 2009-11. Under flera år arbetade han i Lisebergs trädgårdsavdelning. Men det tidiga intresset fick honom att halka in på barnaspåret igen. Sedan några månader tillbaka katalogiserar han fynden som gjordes under utgrävningarna vid Getakärrs kyrkoruin.

Vad fick dig att bli arkeolog?

– Det är nästan lite pinsamt, men jag har velat bli arkeolog sedan jag var liten. Det har nog att göra med populärkulturen, som Indiana Jones.

Arkeologernas intressen har förändrats genom åren. Förr fokuserades det arkeologiska arbetet på var murar låg och vad upphittade föremål användes till. Biologer och andra naturvetare har en annan inriktning. Nu kan man se vad folk åt.

ANNONS

Det finns massor av fynd i lådorna som inte alltid är så noggrant beskriva. Objekten fotograferas och kartläggs mer i detalj och presenteras på www.digitaltmuseum.se.

Varbergs föregångare, staden Getakärr, upplevde en orolig tid. Härskare erövrade och förlorade marken om vartannat. Till slut förlorade samhället stadsrättigheter och Ny Varberg tog över.

Kyrkan förlorade i betydelse och sten användes till ett gigantiskt byggnadskomplex som skapades i ett mycket attraktivt läge, Varbergs Fästning.

Eric Knutsson synar de objekt som hittades vid Getakärr under utgrävningarna på 1920- och 30-talet. Så här långt har över 300 föremål hanterats. Det blir många trasiga krukskärvor, men silver- och bronsföremålen sticker ut.

Vilka insikter har du kommit fram till?

– Man vet väldigt lite om staden (Getakärr). De enda utgrävningarna som gjorts är vid kyrkoruinen. Objekten är väldigt viktiga om man ska lära sig mer om det förflutna. Materialet kommer från en kyrka som användes i 300 år. Man kan se vilka handelsförbindelser som fanns och hur det stått till i staden.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

LÄS MER:Mörsaren – ett kanonkul 60-kilosfynd från Nösslinge

Fakta: KYRKOR VI MINNS

Getakärr (troligen 1200-tal till 1578)

Ny Varbergs kyrka (användes som hölada av Lindhovs kungsgård 1688). Platsen är utgrävd.

Kyrkan vid Platsarna (Societetsparken) brann ner 1666.

Caroli kyrka, på nuvarande platsen, färdigställdes 1687 och eldhärjades 1767. Nuvarande kyrka uppfördes 1769-1772.

ANNONS