Illustratören som drömmer om Astrid Lindgren-uppdrag

2020 blev ett följa-drömmar-år för konstnären och illustratören Lina Skoglund i Varberg. Nästa dröm vore att få illustrera Astrid Lindgren-böcker.

ANNONS
|

Förutom allt uppenbart tragiskt som följt i pandemins spår har det för en del även inneburit möjligheter.

– När hela världen stannar upp blir det lätt att man reflekterar och funderar på vad man lägger sin tid på. Jag ställde mig frågan ”gör jag det jag vill göra?”, säger konstnären och illustratören Lina Skoglund.

När coronapandemin bröt ut våren 2020 jobbade Lina Skoglund som grafisk formgivare på en tidning och bodde med sin man i Stockholm.

– Jag kände mig inte helt nöjd med livet som det var, och ville göra något annat. Jag tror att det helt enkelt stod lite för stilla, säger hon.

ANNONS

Bland drömmarna fanns att flytta från storstans sus och dus till havet och surfmeckat Varberg. Och att våga satsa helhjärtat på konsten och illustrationerna.

– Ofta känner man sig bekväm där man är, och det känns läskigt att göra något annat. Men nu kändes det som läge att ta tag i drömmarna, säger Lina Skoglund.

I och med pandemin jobbade både Lina och hennes man hemifrån, vilket gjorde flytten och övergången till frilansarbete smidigare. Hon hade redan sedan tidigare Instagramkontot @linaskoglund_art där hon samlar sin konst och sina illustrationer men sedan årsskiftet är hon frilans med illustration och grafisk form på heltid. Det roligaste tycker hon är att få illustrera barnböcker. Det fick hon erfara efter att ha illustrerat En kråkas resa till staden av författaren Conny Malmqvist.

– Jag älskar den kreativiteten som det innebär att illustrera för barn. Det är så mycket lekfullhet i de bilderna. Det vore fantastiskt att få göra någon ny Astrid Lindgren-remake! säger hon.

Den lekfulla kreativiteten märks inte på minst hennes Instagramkonto där hon bland annat lägger upp egenskapade illustrerade karaktärer och fantiserar ihop vad de heter, jobbar med och gillar.

– Jag tycker det är kul att skapa bakgrunder och involvera följarna och fråga vad de tycker att mina figurer ska heta och göra, säger hon.

ANNONS

Sin konst beskriver hon själv som ”relaterbar”.

– Det är mycket vardagsgrejer. Rum, personer och natur, säger hon.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS