Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Igor Krulj var under året den yngste tränaren i svensk toppfotboll. Det slutade med en smäll i år, men Tvååkers IF har stora möjligheter att återvända snabbt.

Igors liv berikas av erfarenhet sedan flykten

Även smällar ger erfarenhet. Igor Krulj, 28, är bara i början av att analysera Tvååkers nedflyttning från fotbollens division 1 södra. Och han är långt ifrån klar.

Igor Krulj, 28, är riktigt ung för att vara tränare. Under årets säsong var han yngst i svensk toppfotboll. Men åldern säger inget om Igors erfarenhet. Ingen tränare bör rimligen bli sämre för att hans spelare på planen missar ett par, tre givna målchanser.
– Hade vi satt dem hade alla varit glada och vi gjort en kanonsäsong.
Igor Krulj överraskades första gången han kom till Tvååker – en ort han knappt satt sin fot i tidigare. Han såg några traktorer parkerade vid den gamla grusplanen.
– Äh, sa Yngve Bengtsson. Det är bara killarna i pojklaget som kom hit med dem.
Igor funderade för sig själv: ”Var har jag hamnat?”
Miljön var förstås direkt oväntad för Igor med sin bakgrund.

Igor Krulj som till Sverige och Solna som treåring. Föräldrarna flydde kriget som ganska direkt drabbade hemstaden Osijek i Kroatien. Staden var uppblandad. Pappa är serb och mammas släktbakgrund är blandad. De levde i ett lugn, men pulsen av oro ökade i det före detta Jugoslavien. Det skulle krigas. Det flesta ifrågasatte varför. Vem skulle skjuta på vem – och framförallt varför?
– Det var ett krig som ingen förstod. Det fanns ingen anledning att kriga förutom pengar och makt. Men vilken sida ska jag kriga på?
Det var bara att ta till flykten. Så småningom flyttade familjen till Sundsvall – för att till slut hamna i Halmstad.
– Tanken från början var att stanna några månader och sedan återvända.
Det blev inte så.

Ganska tidigt kom lille Igor, 5, med i IF Leikins fotbollsskola.
– Jag ville helst spela hockey, men det var för dyrt.
Igor kände tidigt att han var duktig på fotboll. Det upptäckte också Halmstads BK. Igor utvecklades snabbt och han stod aldrig still i utvecklingen. Han snubblade in på vägar som man ens inte hittar på google maps.
Igor har satsat hela sitt liv på fotbollen. Men han har en trygghet. Han läste ekonomi på Högskolan i Halmstad.
– Det kan jag tacka mina föräldrar för. De är inte hårda, men jag har hela tiden vetat vilka gränser som finns.

Fotbollen är viktig för Igor Krulj.
– När jag fick chansen att träna Tvååker kände jag direkt att jag att jag kommer att utvecklas som person och tränare. Utmaningar har jag aldrig varit rätt för.
Hur är det att vara 28 och leda flera spelare som är betydligt äldre?
– Alla vet ju att vi jobbar mot ett gemensamt mål.
Många snackar om fotboll – och har åsikter. Det ingår i jobbet.
– Många undrar ”varför spelar du honom” och ”varför gjorde ni så”. Men för mig är det ofta ganska enkelt. En del kanske har funderat på någon detalj i fem, tio minuter. Själv har suttit med det i kanske tio timmar. Jag har sett och tränat laget hela veckan. Visst jag respekterar vad de säger, men det väger inte tungt. Jag kan se matcher med Bois, Gif och Barcelona och också tycka saker. Men jag har ju fan ingen aning. Man får räkna med att han som har ansvaret gör sitt jobb. Det är nog väldigt få tränare som spelar med ett lag de inte tror ska vinna matchen.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.