Ideell förening samlar småföretagen norr om Varberg

På lördagen bjöd föreningen Norr om Varbergs medlemmar in besökare till sina verksamheter för att uppmärksamma småföretagandet.

ANNONS
|

Norr om Varberg är namnet på ett ideellt nätverk där 24 olika företag inom en mängd olika affärsområden ingår. Föreningen har funnits i två år och på lördagen höll man en träff där alla företagen var öppna och tog emot besökare.

– Tanken är att vi genom nätverket ska göra reklam för småföretagandet som finns norr om Varberg, säger Raimo Einosson som äger Warberg Tomateria och dessutom är kassör i föreningen Norr om Varberg.

Tomaterian är ett av de största företagen som ingår i nätverket. Andra exempel är galleriet Patternplan och Belis café och nostalgi i Väröbacka. Alla typer av företag kan vara med och föreningen hoppas att ännu fler vill vara med till nästa år.

ANNONS

– Det kan vara konstnärer, hästgårdar och Bed and breakfasts, till exempel. Inga stora företag utan det är i regel två- och tremansföretag ungefär. Ju fler som är med desto bättre, säger Raimo Einosson.

Varje år tycker nätverket en broschyr som sedan finns hos varje verksamhet, där det görs reklam för alla 24 olika företag som är med.

– Idag har vi haft en träff där alla har haft öppet gemensamt. Vi har bjudit på kaffe och kaka och det har varit jättemycket folk hela dagen, säger Raimo Einosson.

Några av dem som hittat till just Warberg Tomateria på lördagen var familjen Öggesjö från Falkenberg. De satt vid ett bord bland salladskrukorna samtidigt som barnen Harry och Wilmer åt varsin färgglad glass.

– Vi åker hit ibland och köper tomater och så, säger Sara Öggesjö

– Det är ett bra utflyktsmål för hela familjen, fyller Sebastian Öggesjö i.

Inne i själva gårdsbutiken gick göteborgarna Johanna och Martin Olin. De hade precis kommit dit men trots det hade en spetskål redan hamnat i handlarkorgen.

– Vi ska grilla ikväll, säger Johanna Olin och berättar att de såg tomateriet från motorvägen och tyckte att det såg mysigt ut och därför svängde in.

ANNONS

Föreningen Norr om Varbegers arbete med att uppmärksamma och stötta varandras verksamheter och samtidigt göra landsbygden ännu mer levande har givit resultat, berättar Raimo Einosson.

– Många småföretag här har faktiskt fått ett jättelyft i år. Det kan ha med coronaviruset att göra. Folk kan inte åka på långa semestrar men vill ändå komma ut och göra någonting, säger Raimo Einosson.

Här är företagen som ingår i nätverket Norr om Varberg

Hallands Kombucha

Skårds Gård

Gårdsbageriet i Idala

MorÅdotter

Ax konst

Lollos ställe

Belis café och nostalgi

Varbergs Ull och garn

Stättareds 4H-gård

Stenlid häst och hälsa

Kullagårdens glutenfria stenugnsbageri

Viskadalens gårdsglass

Ekkullens fårfarm

Åsens gård islandshästar

Byaregårdens brygghus

Johanna Fribergs keramik

Rya gård ekobruk

Rensa ut – återbruk och inredning

Warberg tomateria

Kungsätersbygden och Kungsjölederna

BhPia

Patternplan

Sju sjöar konferensgård

ANNONS