Ägaren till det röda området här på kartan vill låta bygga bostäder här. Längst upp i bild syns Coop och i bild syns även Västkustvägen och Österleden.
Ägaren till det röda området här på kartan vill låta bygga bostäder här. Längst upp i bild syns Coop och i bild syns även Västkustvägen och Österleden. Bild: Varbergs kommun / Rebecka Kvint

Idén: Drygt 200 bostäder vid Jonstaka gård

Jonstaka gård kan bli granne med 215 nya bostäder. En markägare vill ersätta det gamla ridhuset med ett bostadsområde med radhus, lamellhus och punkthus.

ANNONS
|

Byggnadsnämnden har inte tagit ställning till förslaget ännu, så i dagsläget är det osäkert om det över huvud taget blir något av idén.

Men förslaget kan tyckas spännande. Den som tittar på kommunens karta över detaljplaner ser nämligen snabbt att staden liksom tar slut vid Österleden i söder. Omedelbart söder om den nya bensinmacken och Österleden finns inte någon planlagd mark. Här är det åkrar och ängar.

Först att växa i söder?

Kommunens fördjupade översiktsplan för stadsområdet – ett slags övergripande planering som målar med den breda penseln – välkomnar dock bostadsbebyggelse på andra sidan Österleden. Blir det här det första planerade området söder om ringleden?

ANNONS

Ägarna till den fastighet som det gamla ridhuset på Jonstaka ligger på (Träslöv 18:25) vill ha en detaljplan som möjliggör byggande av tretton flerfamiljshus i olika former och höjder.

Radhus och lägenheter

Enligt ett förslag från Arkkas Arkitekter skissas lamellhus i fyra våningar, punkthus på fem till sex våningar och tre radhuslängor.

HN har varit i kontakt med markägaren Ingvar Bondesson som avböjer att kommentera förslaget i detta tidiga skede. Byggnadsnämnden kommer ta ställning till förslaget under vintern eller våren. Skulle byggnadsnämnden säga ja innebär det att kommunen tar fram ett detaljplaneförslag – som i sin tur kan förkastas eller antas.

Jonstaka Ridhus Jonstaka gård kan bli granne med 215 nya bostäder. En markägare vill ersätta det gamla ridhuset med ett bostadsområde med radhus, lamellhus och punkthus.detaljplan
Jonstaka Ridhus Jonstaka gård kan bli granne med 215 nya bostäder. En markägare vill ersätta det gamla ridhuset med ett bostadsområde med radhus, lamellhus och punkthus.detaljplan Bild: Annika Karlbom

LÄS MER:Grannar gillar inte förslag om nya hus på Södra Näs

ANNONS