Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Ibland träffar vi inte på ett enda djur"

Från Åkullas kattugglor till Norges myskoxar – dokumentärfilmarna Rebecca Wagne och Tom Cocked fångar den nordiska faunan genom kameralinsen. Ett projekt som kräver stort tålamod. – Ibland träffar vi inte på ett enda djur, säger Tom Cocked.

Regissörsparet fick tura till fjälls för att finna sina myskoxar i Norge. Bild: Omgiven av natur
Regissörsparet fick tura till fjälls för att finna sina myskoxar i Norge. Bild: Omgiven av natur

Skåpbilen har utrustats med kök och de bekvämligheter som krävs för en naturexpedition. För Rebecca Wagne, 25, och Tom, 29, har bilen blivit ett rullande hem när de ger sig ut på äventyr i skog och vildmark. Inspelningen av dokumentären “Omgiven av natur” har pågått i över ett år. På tolv månader har den nordiska naturen charmat Rebecca Wagne.

– Jag har rest mycket utanför norden men nu uppskattar jag den natur som finns här hemma. Jag behöver inte ta mig över halva jordklotet för en upplevelse. Det finns så otroligt mycket att se i Norden och så mycket djur som man inte känner till, säger hon.

Vågorna förde paret samman. Det gemensamma intresset för surfing och resor tog duon ut på äventyr som dokumenterades i rörliga bilder. Film var ett begynnande intresse som tog fart fort.

– Vi tillbringar vår fritid ute i naturen. Per automatik började vi filma naturen i vår omgivning. Dokumentären handlar om djur och natur i nordiska förhållanden, säger Tom Cocked.

Många inslag visar upp naturen utanför knuten. Åkullas kattugglor, lekande mörtar, solande sälar och Naturums havsörnar. Tålamod är naturfilmarens bästa vän – det har både Rebecca och Tom fått erfara under resans gång. Sammantaget har de spanat på myskoxar under en månads tid i Dovrefjell Nationalpark i Norge.

– Vi ville dokumentera myskoxen i snöförhållanden och då fick vi tura upp på fjället. På vintertid tar de sig upp på fjället eftersom det är så mycket snö i dalen. De har korta ben eftersom det är ett getdjur och det gör att de söker sig högre upp för att slippa snön, säger Rebecca.

Myskoxen är en tacksam varelse att skugga i förhållande till andra djur som medverkar i dokumentären.

– Myskoxarna är väldigt bekväma och rör sig två kilometer per dygn. När man väl hittar dem kan man lägga en heldag på flocken. Sen kan det ta en halv dag att leta upp dem. Många gånger blir inte resultatet som man tänkt sig och det får man ha som vana. Ibland träffar vi inte på ett enda djur, säger Tom Cocked.

En stor grund i researcharbetet ligger i att studera djuren i sitt naturliga habitat

– Vi försöker uppfatta hur djuret beter sig för att hitta frågeställningar till en expert, säger Tom.

– Vårt mål med dokumentären är att man ska förstå djurens beteende och den nordiska naturen bättre, tillägger Rebecca.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Rebecca & Tom

Rebecca Wagne, 25 år, och Tom Cocked, 29 år.

Aktuella med: Naturdokumentären “Omgiven av natur”. Projektet uppdateras löpande på instagramkontot med samma namn. Projektet beräknas vara färdigfilmat i slutet av 2020.

Gör: Rebecca studerar till sjuksköterska på Campus Varberg och Tom arbetar som fastighetsskötare på Varbergs bostad.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här