Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

I Julias verkstad får trotjänarna nytt liv

En nedsutten fåtölj eller ett slitet sofftyg är ingen anledning till slit och släng. Det vet tapetseraren Julia Virdhall som ser potential även i de äldsta av möbler.

I decennier har de försett oss med bekvämlighet vid lata stunder framför tv:n. Vi har sovit, ätit och kanske till och med älskat i dem. En del har följt oss hela vägen från kissa-i-soffan– till ärva-soffan-ålder. I Julia Virdhalls tapetserarverkstad får våra gamla trotjänare nytt liv med fräscha tyger och pigg stoppning.

– Jag vill slå ett slag för att renovera det man redan har innan man köper nytt, säger hon.

Sedan 2014 driver Julia Virdhall Varbergs tapetserarverkstad. För att undvika förvirring reder vi ut begreppen direkt. En tapetserare är någon som klär om och stoppar om möbler. Det är alltså inte någon som tapetserar en vägg. Det var det estetiska hantverket som lockade Julia Virdhall.

– Av en slump fick jag syn på en hundkorg som var otroligt fin med mycket fina tyger. Hon som hade gjort den var tapetserare, och då började jag leta utbildning till det, säger hon.

Framför allt är det 40-50-talister som lämnar in möbler, men Julia Virdhall tycker sig märka av ett ökat intresse för att ta tillvara och rusta upp även hos yngre. Det saknas inte direkt att göra i verkstan.

– Jag jobbar även som lärare och är här två dagar i veckan. Jag hinner inte med alla beställningar, och har aldrig behövt annonsera. Jag har märkt ett stort uppsving under pandemin. Plötsligt ser folk hur det ser ut hemma och vill fräscha upp och så får man tummen ur att göra det också, säger hon.

Den 6 oktober kommer Julia Virdhall till Kulturhuset Komedianten och berättar om sitt arbete som möbeltapetserare och hur hon förlänger livet på möbler. Det sker i samband med Miljövänliga veckan.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Julia Virdhalls tips för den som vill fixa hemma själv:

– Nytt tyg på köksstolarna.

– Nya kuddfodral till prydnadskuddarna.

– Överdraget till soffan måste inte sitta exakt. Använd ett elastiskt tyg som hjälper till att smita åt. Eller knyt tyget om soffan. Då slänger du på ett tyg, knyter på baksidan och låter knuten gömmas mot väggen.

– Behåll fina detaljer. Du kanske gillar delar av din gamla gardin, men vill inte behålla hela. Använd den som till exempel en remsa på framkanten av en stol eller en soffa.

– Gå på loppis! Där finns ofta snygga tyger och tygbitar.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här