Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I fokus: Jon Lindén på Procera Networks

Procera är ett börsnoterat företag med rötter och huvudkontor i Varberg. Det har 240 anställda över hela världen och några av världens största operatörer som kunder. För 2013 är prognosen en omsättning på cirka 80 miljoner dollar. Jon Lindén har varit med från starten.

En trappa upp i Monarkhuset hittar man Proceras kontor. Går man förbi den fina kaffemaskinen, förbi köket som är fullt av frukt och mellanmålbars, förbi kontor med glasväggar och ljusa kontorslandskap kommer man till slut till det mörka rummet de kallar loungen.

– Hit kan de anställda komma när de behöver ett miljöombyte, säger medgrundaren och numera strategichefen Jon Lindén och slår sig ner i en Chesterfield-fåtölj.

Han kommer från Falkenberg där han gick naturvetenskaplig linje och sommarjobbade som programmerare. Han fick jobb efter gymnasiet och efter ett antal år på företaget Ytterlids blev han rekryterad till USA. Detta var i slutet av 90-talet och IT-marknaden gick på högvarv. Efter två år flyttade han tillbaka till Sverige.

– Det var en helt hysterisk tid för branschen. Det fanns alltid något att fira. Det var fest varje kväll, säger Jon Lindén.

Men bubblan sprack och helt plötsligt fanns inga pengar alls. Han och fem andra startade företaget Netintact. Idén som hallänningarna kom på var hur man kunde reglera hur mycket plats olika datatrafik skulle få ta.

– Om man krymper mejlens utrymme och istället ger strömmad film mer plats så optimerar man upplevelsen för kunden. Det märks när en film hackar men inte om ett mejl skickas med en sekunds fördröjning, säger Jon Lindén.

Netintact hade kommit på en unik idé, tog sig ur krisen och mötte en ljus framtid. 2006 gick de ihop med ett amerikanskt företag, Procera Networks, som det i dag står på skylten utanför kontoret i Varberg.

– De var ute efter vår produkt och kompetens och vi var ute efter deras ingång på marknaden i USA, säger Jon Lindén.

Det var när han blev bjuden att öppna New York-börsen 2011 som han insåg hur stort allt hade blivit.

– Det känns oerhört lyxigt att ha fått se företaget växa från grunden, säger han.

I början av december åkte han till Singapore för att föreläsa om IT-branschens framtid. Där fick han träffa en av sina idoler, analytikern Chetan Sharma.

– Det låter kanske konstigt att ha en idol i min bransch, men så är det, säger han.

Ni verkar i en mansdominerad bransch, hur ser det ut med jämställdheten på Procera?

– Kvinnorna är för få men det blir bättre, som tur är, säger Jon Lindén.

På Varbergskontoret är 6 av 45 anställda, 13 procent, kvinnor. Globalt är 16 procent av de anställda kvinnor. De har en lång väg kvar till jämställdhet.

– Att nyrekryteringen i framtiden kommer bestå till hälften av kvinnor är absolut realistiskt, säger Jon Lindén hoppfullt.

Med från starten. Jon Lindén är strategichef på Procera, IT-företaget som grundades i Varberg och numera omsätter cirka 80 miljarder dollar.Bild: Malin Eirefelt

Hjärtat. Inne i labbet på Procera finns en kopia av ett helt nätverk. Här testar företaget sina produkter. De säljer olika tjänster som gör det möjligt att mäta av vilken trafik som tar vilken plats, och på så sätt optimera användandet av utrymmet, och därmed upplevelsen för kunden. Bild: Malin Eirefelt

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här