I dag åker hon ut med första vaccinsprutan

Lotta Wahle, pensionerad distriktssköterska i kommunen, är en av de sköterskor som i morgon kommer att ge de första vaccinsprutorna till de äldre i Varberg. Förberedelserna är minutiösa och hektiska in i det sista.

ANNONS
|

I morgon, tisdag den 12 januari, kommer kommunens sjuksköterskor ge sig i kast med det mycket ovanliga och viktiga uppdraget att vaccinera kommunens äldre mot covid-19. Sex team med två sjuksköterskor i varje kommer att ta sig ut till de aktuella äldreboendena för att vaccinera mellan 150–200 äldre per dag.

– Regionen kommer att skicka ut ett team som visar hur man blandar vaccinet. Sedan hjälps teamen åt att blanda och ge vaccinsprutorna, förklarar kommunens vaccinsamordnare Katarina Sundberg.

En av de sköterskor som kommer att ge sprutan är Lotta Wahle. Hon har jobbat många år i kommunen som distriktssköterska och är egentligen pensionerad.

ANNONS

– Jag har hoppat in till och från och hjälpt till med vaccineringen mot säsongsinfluensan och nu fick jag frågan om att vara med även vid den här vaccineringen, säger hon.

Det knyts stora förhoppningar till vaccineringen mot covid-19. Hur känns det att vara delaktig?

– Det är spännande. Man hoppas att det ska flyta på bra och att vaccinet hjälper och att det inte ger några reaktioner för dem som får det, säger Lotta Wahle.

Förberedelserna är under måndagsförmiddagen i full gång.

– Just nu håller vi på och går igenom hälsodeklarationerna för alla de som har tackat ja till att få vaccinet, säger Wahle.

Är det många som har tackat nej?

– På det boendet jag var på i fredags så var det 3 som tackat nej av 77, säger Wahle.

Vaccinationen av de äldre på särskilda boenden i Varbergs kommun beräknas kunna bli klar inom en vecka.

– I dag senast klockan ett ska vår medicinskt ansvariga sjuksköterska höra av sig till regionen för att meddela hur många doser vi vill ha under morgondagen, säger Katarina Sundberg.

(Enligt information från medicinskt ansvarig sjuksköterska Gun Andersson senare under dagen beställdes 174 doser fördelat på fyra boenden).

ANNONS

De som vaccineras ska ju även få en andra dos. Vet man att vaccinet räcker till det?

– Ja, alla som tar den första dosen kommer att vara garanterade att även få den andra dosen. De får ett datum redan nu för när de ska få nästa dos, säger Sundberg.

När vaccinationerna på äldreboendena är klara kommer nästa steg bli att vaccinera de som bor på LSS-boenden och som befinner sig i riskgrupp.

– Sedan kommer vi att så snart som möjligt vaccinera de som har hemsjukvård och deras anhöriga i samma hushåll, men då krävs att vi har en transportsäker lösning på plats, säger Katarina Sundberg.

Den vaccintyp som ges på äldreboendena är nämligen mycket transportkänslig och kan, som man ser på saken just nu, inte transporteras på ett sådant sätt att man kan ge den i hemmet.

Sent på måndagseftermiddagen kom dock plötsligt ett nytt besked från kommunen om att vaccinering i hemmet kan bli möjlig inom kort

När kommer hemtjänstbrukare att vaccineras?

– Våra hemtjänstkunder och de som bor i samma hushåll kommer att få information med start den här veckan om hur de ska anmäla sig för vaccination. I Varbergs kommun kommer de att få vaccinera sig på Neptunuskliniken, säger Sundberg.

ANNONS

I vilken ordning kommunens olika boenden kommer att få vaccinet är hemligt och bakgrunden till det är säkerhetsskäl.

– Det är för att våra sjuksköterskor ska känna sig trygga. Det finns en stöldrisk även om vi bedömer den som liten eftersom det rör sig om såpass små doser. Vi kopplade på ett tidigt skede in Räddningstjänsten för att titta på säkerhetsfrågorna kring detta, säger Katarina Sundberg.

De sjuksköterskor som ska dela ut vaccinet på äldreboendena är kommunens sjuksköterskor, inklusive skolsköterskor.

ANNONS