I år bjuder Peter Börjesson på en ny stadsvandring

Peter Börjesson förbereder sig för sin tjugosjätte sommar med stadsvandringar i Varberg. På grund av coronaviruset så blir det i år en ny vandring: ”Varberg i våra hjärtan” kretsar kring förändring och nostalgi.

ANNONS
LocationVarberg||

– Alla mina uppdrag ställdes in på ett bräde. Jag hade 37 uppdrag inbokade mellan mars och maj. Inte ett enda av dem blev av, säger Peter Börjesson.

Som inte är alltför upprörd över det. Istället har han fått tid att ägna sig åt något han tycker mycket om. Att lära sig nya saker och framförallt fördjupa sina kunskaper om Varbergs historia.

– För ungefär 35 år sedan började jag att intervjua äldre Varbergsbor. Sedan dess har jag hållit på och samlat på mig historier och lärt mig mer, säger Peter Börjesson.

”Varberg i våra hjärtan” av Peter Börjesson

Den nya stadsvandringen fokuserar på ett Varberg som förändras i en allt snabbare takt. Peter ser staden är en levande organism. Den ska förändras. Annars finns risken att staden blir en museistad och dör.

ANNONS

– Jag vill hävda att en stad förändras varje dag. Miljöer försvinner och miljöer kommer till. Ibland blir det bättre, men ibland blir det också sämre. Det är upp till var och en att tycka till.

I Varberg handlar det senare årens diskussioner kring bostadsbyggandet mycket om förtätningen och det faktum att husen blir allt högre. Det är ingen nytt fenomen menar Peter Börjesson.

– Under visningen kommer vi att stå här i Pilhagen och se ut över Rosenfredsskolan. Det är en byggnad vi inte skulle kunna tänka oss Varberg utan. Men när huset byggdes 1910 var det vissa som kallade huset kolossen och såg det som ett stort och förfärligt hus. Ungefär som många upplever till exempel Lorensberg idag.

Nostalgi är ett sett att hantera vardagen

Det är det som är kärnan i den nya visningen att åhörarna ska inse att det är samma saker som kommer igen. Varje generation ser just sitt som det slutgiltiga och bästa. För varje århundrade har det rivits och byggts nytt.

– Nostalgi är en stark drivkraft för många och framförallt i sådana här tider när det är lite oroligt. Allt var bättre förr. Men var det de egentligen det?

På vandringen kommer Peter att prata om just nostalgi, förändringar, gamla butiker och framförallt att man kan tycka att det är tråkigt att miljöer försvinner, men det är ett måste för att staden ska kunna utvecklas.

ANNONS

– Husen är ju döda ting. Det jag själv går igång på är att människorna försvinner. Husen är ingenting utan människorna. De levande banden till historien försvinner och det är det som är mitt uppdrag att föra berättelserna vidare.

Premiär till veckan

På måndag är första chansen att gå den nya vandringen. Och det är först till kvarn som gäller. Max femtio personer får gå åt gången.

– Förr kunde jag säga träng ihop er och kom riktigt nära. Det kan jag inte göra längre utan det gäller att hålla avstånd även på stadsvandringen, säger Peter Börjesson.

LÄS MER:Lokalhistoriker ärver gård värd över 20 miljoner

ANNONS