Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hyreshuset på Drottninggatan 9 har nyligen köpts av kommunens fastighetsbolag VFAB. Tanken är att huset ska integreras i Stadshus C som upptar resten av kvarteret. Här sitter bland andra serviceförvaltningen och Varberg Direkt. Bild: Rebecka Kvint
Hyreshuset på Drottninggatan 9 har nyligen köpts av kommunens fastighetsbolag VFAB. Tanken är att huset ska integreras i Stadshus C som upptar resten av kvarteret. Här sitter bland andra serviceförvaltningen och Varberg Direkt. Bild: Rebecka Kvint

Hyreshus blir bricka i spelet om nytt kommunhus

Glöm planerna på ett kommunhusbygge på Gamlebyskolans parkeringsplats. Kommunen satsar i stället på att låta Stadshus C växa och har därför köpt kvarterets enda hyreshus.

Stadshus C är kommunhuset som ligger mellan Östra Långgatan, Esplanaden, Drottninggatan och Norrgatan. I kvarteret, på Drottninggatan 9, ligger också ett hyreshus som fram till helt nyligen var privatägt.

Nu har kommunala bolaget Varbergs Fastighets AB (VFAB) köpt det huset, för 11,8 miljoner kronor, av en privatperson. Fastighetsbolaget blir därmed ensam herre på täppan i hela kvarteret.

Tanken med köpet är att huset – eller tomten det ligger på – i framtiden ska integreras i Stadshus C. Detta ska råda bot på kommunens förvaltningars lokalbrist.

Här på parkeringsplatsen vid Gamlebyskolan ska det byggas – men något nytt kommunhus blir det mest troligt inte utan snarare enbart bostäder. Bild: Rebecka Kvint
Här på parkeringsplatsen vid Gamlebyskolan ska det byggas – men något nytt kommunhus blir det mest troligt inte utan snarare enbart bostäder. Bild: Rebecka Kvint

Idé för Gamlebyskolans p-plats överges

En tidigare planerad lösning för den växande kommunen har varit att omvandla parkeringsplatsen vid Gamlebyskolan till ett nytt kommunhus samt bostäder och parkeringar. Men den planen överges nu, enligt kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M).

– VFAB har gjort köpet på kommunledningens anmodan. På det här sättet kan de administrativa lokalerna i Stadshus C byggas ut.

Får allt det kommunen behöver i form av nya lokaler plats där?

– Det bedöms så ja. Men vi har inte fattat något sådant beslut ännu och inte heller formellt fattat något beslut om att blåsa av planerna för Gamlebyskolans parkeringsplats, men det ligger i förlängningen av det här köpet att det blir så.

Hur vill du och Moderaterna att Gamlebyskolan ska användas framöver?

– Jag ser framför mig att man behåller exteriören men skapar bostäder inne i byggnaden, och att man också kan bygga bostäder på skolgården. Det är förstås möjligt att ha parkering under ett sådant bygge också. Den är en attraktivt belägen tomt.

"Vi äger rubbet"

Gösta Bergenheim (M) är ordförande i VFAB:s styrelse och han är mycket nöjd med köpet.

– Vi äger rubbet i det kvarteret nu. Vi har haft överläggningar med kommunledningen om detta och alla har applåderat, oavsett parti. På det här sättet får vi tre stadshus med ganska stora utrymmen i kvarteren bredvid varandra. Det klart att det har ett stort värde.

– Här har man en möjlighet att utveckla kvarteret och bygga om och till – kanske inte i morgon men i framtiden. Vi har inga konkreta planer just nu men nu har vi rådighet över kåken och det är första steget.

Hyresgästerna kan bo kvar

Enligt VFAB:s vd Martin Rylander har köpet av huset på Drottninggatan ingen påverkan på husets hyresgäster här och nu.

– De påverkas inte alls. Skulle det bli någon påverkan i framtiden kommer vi kontakta dem i mycket god tid och hitta godtagbara lösningar för dem, säger han.

Kommunalrådet i opposition, Jana Nilsson (S), tycker det är bra att huset nu är i kommunens ägo.

– Att få en helhet i det kvarteret är en jätteförtjänst ur kommunen synvinkel. Det optimerar C-huset. Samtidigt bygger vi nu om A-huset så vi får fler arbetsplatser där också.

Stadshus A. Bild: Jonatan Bylars
Stadshus A. Bild: Jonatan Bylars

Inte den stora lösningen

Men Jana Nilsson tror ändå inte på det här som lösningen med stort L:

– Samtidigt måste jag säga att vi kommer behöva ha samma diskussion igen om vi ska fortsätta växa som vi gör. Om kommunen går från 60 000 till 80 000 invånare på några få år behövs ju mer administrativ personal.

Vad vill du och Socialdemokraterna att Gamlebyskolan och p-platsen där ska användas till?

– Vår uppfattning är att Gamlebyskolan ska renoveras och användas. Att användas den för bostäder har diskuterats, eller också kanske den kan bli kontor för kommunal förvaltning – ett fjärde kommunhus. Att den ska renoveras och göras iordning är vår tydliga inriktning. P-platsen ska så klart bebyggas och blir det inte med kontor ska det bli bostäder. Det klart att vi inte ska ha markparkeringar där.

LÄS MER: Nytt kontor planeras på p-plats

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här