Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varbergs Bostads AB höjer hyrorna för 5059 hushåll från den1 april 2021.  Bild: Annika Karlbom
Varbergs Bostads AB höjer hyrorna för 5059 hushåll från den1 april 2021. Bild: Annika Karlbom

Hyreshöjningen för Varbergs Bostads AB hyresgäster är klar

Årets hyresförhandling för 5059 hushåll i Varberg är klar. Det kommunala bolaget Varbergs Bostad och Hyresrättsföreningen har kommit överens om en höjning på mellan 0,5 till 1,75 procent.

Höjningen på 1,25 procent i snitt är lägre än när parterna träffades 2020. Förra året landade höjningen nämligen på 2,1 procent i snitt. Men Hyresgästföreningen är ändå inte nöjd med utgången på grund av de ekonomiska följderna som pandemin har inneburit för hyresgäster.

– Vi hade sett fram emot ett oförändrat eller en minimal höjning, säger Lennart Johansson, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

På vilket sätt har pandemin drabbat hyresgäster i Varberg?

– Vissa branscher, som till exempel hotell och restaurang, har drabbats hårt och det borde fastighetsägaren ha tagit hänsyn till.

Johansson anser att fastighetsägarna tillhör den kategori företag som klarat sig allra bäst trots pandemin och att bolaget borde ha varit mer måttlig i sitt yrkande. Under förhandlingen ville Varbergs Bostad höja hyran med 2,3 procent men efter förhandlingen landade hyreshöjningen på i genomsnitt 1,25 procent.

Varför höjer ni hyrorna trots att vi är mitt i en pandemi?

– Vi har ökade kostnader för löpande driften vilket är anledningen till att hyrorna behöver höjas, säger Catrin Lämpegård, som är ekonomichef på Varbergs Bostad.

Enligt Lämpegård har bostadsbolaget inte drabbats ekonomiskt på grund av pandemin. Men hyreshöjningen landade ändå på mellan 0,5 till 1,75 procent.

– Jag har inte kunnat se att våra hyresgäster är hårt drabbade, vilket är positivt, säger hon.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här