Hyresgäst kritisk till Varbergs Bostads hyreshöjning

Sedan coronapandemin slog till har drygt hundra personer bett Varbergs Bostad om uppskov på hyran. – Jag får kämpa varje dag för att få ihop pengar till hyra och el. Jag håller till exempel värmen nere för att hålla kostnader nere, säger en av bolagets hyresgäster.

ANNONS
LocationHåsten||

Den 11 mars berättade HN att Varbergs Bostad höjer hyran för 5 059 hyresgäster trots att Hyresgästföreningen ansåg att många hyresgäster har svårt att få ihop ekonomin på grund av den rådande pandemin. Under perioden 15 mars 2020 till 15 mars i år har 102 personer (jämfört med 110 personer under samma period 2019-2020) frågat bostadsbolaget om de kan få uppskov på hyran.

En av de hyresgäster som har svårt att få pengarna att räcka till vill ge sin bild på vad hyreshöjningen som snart träder i kraft innebär. Till följd av pandemin blev han i april 2020 uppsagd från sitt arbete och har sedan dess fått leva på a-kassa.

ANNONS

– Vi har redan fått en höjd avgift på el och värme och nu kommer en hyreshöjning. Det är sjukt. Jag har ringt varje månad till Varbergs Bostad för att få en avbetalningsplan, men har blivit nekad varje gång.

Vad har du fått för skäl till att de inte vill hjälpa dig med en avbetalningsplan?

– Jag har tidigare varit sjukskriven och har då släpat efter med hyran och på grund av det har jag hamnat hos inkasso. Varje krona jag får in går dit. Men kyrkan har hjälpt till med en månadshyra, berättar hyresgästen som vill vara anonym.

Bostadsbolagets ekonomichef Catrin Lämpegård svarar i ett mejl att ”Hänsyn tas alltid till de hyresgäster som står mellan två inkomstkällor där man till exempel har förlorat jobbet eller blivit sjuk.” Vidare skriver hon ”Utav de 102 stycken har ca 5-6 personer nekats uppskov då dessa sedan tidigare har en avbetalningsplan och ligger på inkasso.”

Varför nekas personer som hamnat på inkasso?

– Därför att vi tidigare har försökt att hjälpa dem i den mån det har gått, säger Catrin Lämpegård.

Ökning av varbergare som har en tuff ekonomisk situation

Enligt Gudrun Bengtsson, diakon vid Varbergs församling, är det enbart i akuta fall som Svenska kyrkan hjälper till med att betala hyror. Vanligtvis kan kyrkan bistå med presentkort på mat eller medicin.

ANNONS

– Att betala hyror gör vi i extrema nödfall och det är ett samhällsansvar att se till att folk inte hamnar på gatan, säger hon och fortsätter:

– Det är betydligt många fler som har sökt sig till oss under 2020 än 2019. Att systemen inte är synkade är tydligt. Personer blir utförsäkrade och hamnar mellan stolarna. Det blir ett moment 22, personer kan inte betala hyran och bli vräkta. Det är många som kämpar i vår stad.

ANNONS