Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Husbilsstriden mot ny rond

Trots stöd från kommunen är flygklubben fortfarande utan ställplatser för husbilar. Nu gör klubben ett nytt försök med förhoppningen att balansera rätt i den snåriga juridiken.

Varbergs Flygklubb vill ta emot husbilsturister på delar av sin parkeringsplats. Husbilsplatser skulle vara en perfekt verksamhet för den annars ganska outnyttjade ytan och skulle dessutom ge ett välbehövligt tillskott i klubbkassan, anser föreningen.
Kommunen har ingenting emot idén. Några markägare i närheten är dock av en annan uppfattning. De menar att husbilarna kommer att störa.
Just den saken har dock aldrig prövats. Istället har frågan om ställplatser fastnat i en juridisk bedömning om huruvida det är okej med ett tidsbegränsat bygglov eller inte.
Flygfältet har som bekant diskuterats i samband med Varbergstunneln, Västerport och den nya Farehamnen. Kommer det kunna vara kvar i framtiden? Eftersom den osäkerheten finns har kommunen varit tveksam till att ge ett permanent bygglov.
Flygklubben har funnit sig i det. För den spelar det ingen roll om bygglovet är tidsbegränsat eller permanent – allt den vill är att kunna ta emot husbilsgäster. Vad lovet kallas är oviktigt för den.

Den detaljen är däremot länsstyrelsen noga med. De kritiska markägarna överklagade byggnadsnämndens beslut och 2015 gick länsstyrelsen på deras linje, med hänvisning till att det var fel av kommunen att ge tidsbegränsat bygglov.
Efter den rundan sökte flygklubben tidsbegränsat bygglov en gång till och den här gången motiverade kommunen beslutet om ett tidsbegränsat lov mer noggrant, i ett försök att få länsstyrelsen att nappa på resonemanget om områdets osäkra framtid.
Men länsstyrelsen köpte inte argumenten och upphävde kommunens beslut. Kommunen och flygklubben överklagade till mark- och miljödomstolen och för ungefär en månad sedan sa även den att det var fel med ett tidsbegränsat bygglov.
– Vi förstår att kommunen vill ha handlingsfrihet i området i framtiden. Men så länge flygplatsen finns och det är ett Natura 2000-område i närheten lär det inte bli några byggnader här. Därför tycker jag att man är onödigt rädd för att ge oss ett permanent bygglov, säger Tommy Carlsson från Varbergs Flygklubb.

Efter att idén om ett tidsbegränsat bygglov nobbats två gånger om av länsstyrelsen bedömer flygklubben att den vägen är stängd. Häromdagen lämnade den in en ansökan om ett permanent bygglov.
– Nu vill vi att kommunen tänker ett varv till, säger Tommy Carlsson. Det finns ju ett behov av fler ställplatser i kommunen.

Byggnadsnämndens ordförande Stefan Stenberg (C) tycker att lösningen med ett tidsbegränsat lov var bra och att länsstyrelsens bedömning var onödigt hård.
– Tidsbegränsade lov skulle ju vara ett smidigt sätt att lösa saker på. Jag tycker att lagstiftningen har krånglats till.

Frågan om tidsbegränsade lov har ställts på sin spets de senaste åren när många kommuner gett tidsbegränsade bygglov till bostäder för flyktingar och studenter. Bostadsbehovet har varit akut och bostadsmoduler har växt fram lite var stans, med stöd av tillfälliga lov men ibland med motstånd från grannarna.
I några fall har överklagandeinstanserna gått på grannarnas linje och detta har gjort att länsstyrelserna blivit strängare i sin syn på lagens tillämpning.
Den 1 maj ändras Plan- och bygglagen så att det ska bli enklare att få tillfälligt bygglov för bostäder. Lagändringen gäller enbart bostäder och lär inte få någon påverkan på hur ärendet med husbilsplatserna vid flygklubben bedöms.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här