Husbilarna rullar upp i topp

Senaste åren har det sålts rekordmånga husbilar i hela landet. Nu har försäljningen gått förbi storasyskonet husvagn. Enligt campingägare och husbilsförsäljare är det nya grupper som vill prova på ett mobilt liv.

ANNONS
|

Förr om åren var husvagnen herre på campingtäppan. Nu har vindarna vänt och det med rejäl styrka. Sedan ett par år är det i stället fler som köper husbil. Det märker Vincent Schaffler som är vd på Vincents Husbil & Husvagn i Varberg. Företaget säljer och köper begagnade mobila hem.

– Det är en fantastisk ökning, vi har ökat med 87 procent det här året. Det gäller för både husbilar och husvagnar. Men ökningen i husbilar är mycket, mycket större, säger Vincent Schaffler.

Den största kundgruppen som köper husbil hos honom är de som nyligen har gått i pension.

ANNONS

– De har betalt av huset och vill verkligen ut och utforska Sverige och andra länder och då är husbil väldigt smidigt. Och man kan jaga vädret också. Man kan dra dit det är fint väder och njuta av resan. Sedan är det många som åker iväg i flera månader, då är det bekvämt att ha en stor bil. Det blir nästan som en lägenhet, säger Vincent Schaffler.

Det är inte bara i Varberg som försäljningen går bra. Nationellt har det sålts nio procent fler husbilar i juli i år jämfört med förra året. Vincent Schaffler tror att det beror på att fler har pengar att investera i sin fritid. En del av hans kunder hör till den yngre delen av befolkningen som även gillar att idrotta.

– Då är det supersmidigt att bara att lasta in typ cyklar eller golfbagar i husbilen, slänga in lite kläder och müsli och dra iväg, säger Vincent Schaffler.

På Läjets camping står en trettio år gammal husbil. Matilda Engberg och Marcus Berg från Linköping köpte den för två år sedan.

– Många runt om oss hade husvagn eller husbil och nu har alla i hela släkten en, känns det som. Men vi ville inte köpa en dyr husbil utan vi ville prova på först, säger Matilda Engberg.

ANNONS

För just dem har det blivit ett sätt att uppleva mer på semestern. De brukar inte stanna mer än tre dagar på varje ställe.

– Man kan hitta på något rätt snabbt, man har ju huset med sig. Vi planerar ingenting, vi bara åker, säger Marcus Berg.

Samtliga stora campingar i Varbergs kommun vittnar om samma beteende. De med husbilar är mer självständiga – de kräver inte lika mycket service och stannar inte lika länge. Husbilsägarna är dessutom mindre säsongsbundna och ökar därför beläggningen under både höst och vår.

– Jättemycket, framförallt så kommer de hela året om och där märker vi ökningen. De kommer även på nyårsafton. Sedan är det en ökning på sommaren också men också höst och vår, säger Nils Gordh som äger Apelvikens camping.

ANNONS