Husbilarna lär bli kvar trots markförsäljningen

Oron för Getterön Marinas ställplatser verkar överdriven.

ANNONS
|

Både Eliassons båtvarv och kommunen lovar att markförsäljningen inte ska påverka föreningens verksamhet.

Getterön Marina är den ideella föreningen som sköter småbåtshamnen i första vik. På marken som arrenderas för båtuppställning vintertid finns under sommaren bygglov för 21 ställplatser för husbilar – en ekonomiskt viktig verksamhet.

– Vi har lagt ner mycket pengar på att iordningsställa marken och hörde inte ett ord från kommunen innan den såldes, säger föreningens ordförande Kurt Edin.

Viktig inkomst

Getterön Marina betalar 9 000 kronor i årsavgift till kommunen för att hyra marken och får in betydligt mer.

När det är fullbelagt, som veckorna 28–31, ger husbilarna 4 200 kronor per dygn vilket ger 117 600 på fyra veckor. Årsinkomsten är förstås ännu högre.

ANNONS

– Det är ett bra avtal och vi ser husbilarna som en viss kompensation för de 140 tomma båtplatser som vi har som hade kunnat ge 9 000 kronor i insats och 3 000 i årsavgift. Utan inkomster kan vi ha kvar småbåtshamnen, fortsätter Kurt Edin.

I en HN-artikel den 2 augustiberättade Edin om oron för vad som ska hända med marken i framtiden, nu när kommunen har sålt den till Eliassons båtvarv. Samtidigt medger han att han har full förståelse för affären och är nöjd med samarbetet med Eliassons, som sedan länge arrenderar mark av föreningen.

Kommunens markförsäljning

Att kommunen säljer ungefär 2 150 kvadratmeter av fastigheten Varberg Getterön 2:1 för drygt 200 000 kronor beror på att Eliassons båtvarv vill kunna bygga ut på en annan del av tomten i framtiden.

Den aktuella byggrätten är 50 procent av den ägda ytan, så om tomten ökas kan drygt 1 000 kvadratmeter till bebyggas, även om inte just den nyköpta delen används.

– Vi jobbar för att näringslivet ska ha goda förutsättningar. Eliassons har frågat länge om den här biten, men har inga andra planer än fortsätta hyra ut marken till Getteröns Marina.

Att uppfylla bådas behov känns naturligt och som ett bra alternativ, säger Magnus Sjöberg, mark- och exploateringschef på samhällsutvecklingskontoret, till Hallands Nyheter.

ANNONS

Drömmer om ny hall

Eliassons utbyggnad ligger 5–6 år framåt i tiden, gissar företagets delägare (sedan 2007) och vd Christian Bernström:

– Vi har i flera år försökt ändra i detaljplanen, men det gick inte. Då hittade vi ett avtal med kommunen om expansion, som skrevs när den förra ägaren flyttade båtvarvet hit för länge sedan. Vår dröm är att kunna bygga en utställnings- och rekonditioneringshall.

Christian Bernström kallar oron efter markförsäljningen för "att göra en höna av en fjäder".

– Avtalet skrevs på i december, men hela affären blev klar först för två veckor sedan, när Lantmäteriet var här. Först nu kan vi sätta oss ned med båtklubben och diskutera arrendet, som i mångt och mycket kommer att se likadant ut.

ANNONS