Hundraårig villa har fått tillbaka sitt ursprungsskal

Det hundrasju år gamla huset Villa Havsborg har fått en ny skepnad. Men istället för att anpassa sig efter det moderna har husets ägare Bertil Uhlin valt att gå en annan väg. Han har gjort allt han kan för att huset ska se ut som det gjorde när det var nybyggt.

ANNONS
LocationVarberg||

I utkanten av det område som kallas Södra Villastaden på Rosenfredsgatan 1 ligger ännu ett hus med en historia som sträcker sig över ett århundrade. Nyligen har dess ägare, Bertil Uhlin, valt att göra något ovanligt. Nämligen att så långt det går återskapa huset till dess ursprungsutseende.

LÄS MER:Dessa hus klickades mest på Hemnet under 2020

Det var 1913 som huset, som fått namnet Villa Havsborg, stod klart. Det har haft många ägare genom åren, men det var två systrar från Borås som lät uppföra huset. De hade ärvt pengar och ville nu ha ett sommarhus. Deras namn verkar ha fallit glömska. Dock inte det faktum att systrarna inte kom överens vilket gjorde att huset redan från början hade två separata ingångar.

ANNONS

– De tålde verkligen inte varandra och hade varsin del av huset, säger Berit Uhlin som köpte Havsborg 2005. Innan dess har huset ägts av bland andra Bengt och Majbritt Westergård och Åke Ellborg som hade barnläkarmottagning i huset.

– På 1940-talet var det Barre som ägde huset och då gjordes också en hel del förändringar, säger Bertil Uhlin.

Ett projekt som har pågått under lång tid

När Bertil Uhlin tog över var taket i dåligt skick. I samband med att det åtgärdades byggdes vinden om till en tredje lägenhet i huset. Fyra av kuporna på taket tillkom då. Tanken var att fasaden skulle åtgärdas redan då, men så blev det inte.

– Det fanns ett garage här på baksidan innan. Det rev vi förra året och ersatte med ett mindre hus. När det kom till så såg ju huset ännu värre ut så då kände jag att det var dags att få ordning på detta, säger Bertil Uhlin.

För att huset ska få rätt utseende har det krävts lite detektivarbete. Uhlin har studerat både gamla ritningar och fotografier. Men det är också en hel del detaljer på huset som Bertil Uhlin själv har kommit på. Bland annat de två smideslyktorna som är placerade på västfasaden.

– Utgångspunkten har hela tiden varit att huset ska bli så likt som möjligt som det såg ut när det var nybyggt, säger Bertil Uhlin.

ANNONS

Mönstret som putsen har fått är samma mönster som huset hade när det byggdes. Putsen är lagt i tre lager. Under har man använt sig av moderna byggtekniker för att huset ska hålla så länge som möjligt.

Renoveringen har prisats

Arbetet har heller inte gått obemärkt förbi. Häromveckan belönades Bertil Uhlin med hembygdsföreningen Gamla Varbergs kulturhistoriska diplom.

– Exteriören har anpassats till det tidiga 1900-talets ursprung. Detta visar att äldre byggnader i Varberg kan förnyas med respekt för såväl historia som arkitektur. En förebild för andra renoveringsprojekt i Varbergs småskaliga och känsliga stadskärna, säger Lars Grimbeck, ordförande i hembygdsföreningen Gamla Varberg.

– Det visar ju att det är många som tycker att det är kul att man bevarar den gamla stilen. Annars så ska ju allting vara modernt, säger Bertil Uhlin.

Borgen vid havet

Och namnet då. Villa Havsborg. Var kommer det ifrån? Bertil Uhlin vet inte. Lokalhistorikern Peter Börjesson vet inte heller. Men han har en kvalificerad gissning. När huset byggdes var det öppet hela vägen ner till havet från villan.

– Det är ganska troligt att namnet kommer från att det är en borg vid havet, säger han.

LÄS MER:Sista lägenheten i klassiska Jobsons villa ska nu säljas

LÄS MER:Tio hus spränger tiomiljonersvallen

LÄS MER:Dyraste huset ökade med 4,6 miljoner kronor

ANNONS