Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Marian Pelér bor i bostadsrättsföreningen Bovieran i Breared och visar upp sin bok i den gemensamma inglasade trädgården. Bild: Matilda Carlström

Hundinstruktören: "Så ger du hunden ett gott liv"

Att straffa, rycka i kopplet och hota är inte rätt väg att gå vid hunduppfostran. Det menar Marian Pelér som nyligen släppt boken ”Ett gott hundliv”.

Med drygt 30 års erfarenhet som hundinstruktör har Marian Pelér mött hundratals hundar. Nu släpper hon boken Ett gott hundliv.

– Det är ingen träningsbok, utan en kärleksförklaring till hunden. Den handlar mer om en ideologi och ett förhållningssätt till hunden, säger hon.

Hur ser en sådan ideologi ut?

– Hunden är ingen pryl som man bara går ut med för att den ska kissa. Den ska ha ett innehållsrikt liv också, säger hon.

Vad ingår i ett innehållsrikt hundliv enligt dig?

– Det är inte bara det grundläggande – äta, dricka, motion och vård. Hunden får gärna lära sig att ta egna initiativ till lek, och människan ska vara en resurs för att ha roligt. Det ska vara en ömsesidig relation. Det är också viktigt med mental stimulering och få lösa problem, säger Marian Pelér.

Skickade hunden till affären

Marian Pelérs stora hundintresse startade tidigt.

– Min farbror var jägare och hade helt underbara hundar som han gjorde tricks och konster med. Han kunde till exempel skicka dem till affären för att hämta tidningen, minns Marian.

Någon egen hund fick hon aldrig skaffa som barn, men så fort hon var färdigutbildad och fått jobb skaffade hon sin första. Det var 46 år sedan, och hon var inte riktigt överens med den rådande synen på hunduppfostran.

– Det var mycket hårda röster och ryck i kopplen, säger hon.

När hon såg världens första hundpsykolog, Anders Hallgren, på tv fick hon något av en aha-upplevelse.

– Han gav mig en ny syn på hur man ska vara en hundägare. Jag ringde upp honom och bokade plats på en hundkurs med min Sankt Bernhard i Närke. Där var allt tvärtom. Inget ryck, slit, släng, gap och skrik, säger hon.

Det ledde till att hon gick en instruktionskurs hos Anders Hallgren. Sedan dess har en stor del av livet kretsat kring hundarna och fram till det att Marian Pelér fyllde 80 för två år sedan höll hon i hundkurser.

Förutom boken Ett gott hundliv har Marian Pelér även skrivit böckerna Skarpe Nord: damernas oas om damernas nakenbad, Hannas flickor om elever och lärare på flickskolan i Varberg och Känner stor saknad efter er om Ester som missionerade i Afrika i början av 1900 -talet. Nu planerar hon för nästa bokprojekt.

– Vad det blir, blir en överraskning, säger hon.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

LÄS MER: Den nakna sanningen finns i Marians bok

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här