Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hundfrisör Agnes öppnade trots coronapandemin

Agnes Grabowska slog upp portarna till sin hundsalong i Varberg i april, ungefär samtidigt som coronapandemin bredde ut sig. Men det fanns inte på kartan att vänta med att starta upp sin dröm.

– Vi måste kunna jobba och leva. Och hundarna behöver bli tvättade och klippta, säger Agnes Grabowska.

Hon har precis avslutat Dixies behandling. Det är andra gången hon är hos Agnes och de kommer bra överens. Agnes är uppvuxen på en bondgård i Polen och är van med djur. Hon har tagit hand om hemlösa hundar under barndomen och intresset för att klippa hundar väcktes för cirka 10 år sedan.

– Vi har två egna hundar och den äldsta är 10 år, första gången jag klippte henne kände jag att detta var något jag ville jobba med.

Men det tog många år innan hon valde att satsa på yrket som hundfrisör. För tolv år sedan flyttade Agnes och hennes dotter till Sverige.

– Jag jobbade och sparade pengar för att någon gång kunna starta eget och jobba med hundar.

Stort intresse hos hundägare

Med hjälp av starta eget-bidrag fanns ekonomin och innan Agnes öppnade sin verksamhet på Prästgatan gick hon en två månader lång utbildning i Polen.

– Det finns utbildningar i Sverige. Men i Polen kunde jag göra min praktik hos mina förebilder i branschen, säger Agnes.

Att öppna sin salong i centrala Varberg verkar vara lyckat, kunderna har inte låtit vänta på sig.

– Hundägare är glada att de inte behöver åka utanför Varberg för att få sina hundar klippta. Just nu har jag en till fyra kunder om dagen.

Fler kunder behövs för att gå runt

För att kunna gå runt utan starta eget-bidrag tror Agnes att hon behöver ta emot fyra hundar om dagen, beroende på storlek och typ av behandling. Hon har fått många kunder via Facebook och genom att vänner och kunder spridit ett gott rykte. De flesta bor i Varberg, men en del åker från Falkenberg och Göteborg. Kundgruppen är varierad både sett till hundras och ålder på ägarna.

– Kanske gör pandemin att en del äldre inte vågar ta sig hit.

Agnes jobbar med munskydd, och ägaren får inte vara med under behandlingen. Främst beroende på att det är svårt för hunden att sitta still och koncentrera sig då.

Dixie har suttit lungt och låtit Agnes göra hennes päls fin. Många hundar njuter av att bli klippta berättar hon.

– Jag har inte svårt att få dem lugna. De känner av att jag är van vid hundar. Och så stressar jag aldrig igenom en behandling utan tar det på hundens villkor.

Agnes hoppas att hon får igång sin verksamhet så hon kan leva på den.

– Jag skulle kunna jobba med detta 24 timmar om dygnet. Jag älskar hundar.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här