Hundägarna rasar efter beslut om fårhagen i Breared

Kommunens beslut att stoppa fårhagen i Breared till att användas som hundrastgård har rört upp känslor. Hundägare rasar över beskedet och vill nu att nuvarande hundrastgård ska utvidgas.

ANNONS
|

Grindarna till fårhagen, som de senaste åren har använts som hundrastgård, plockades i veckan bort av kommunen för att få bort lösspringande hundar. Beslutet togs inte väl emot av hundägarna. På söndagen samlades många av dem i den befintliga hundrastgården som ligger bredvid fårhagen.

– Just nu är folk arga, frustrerade och besvikna. Det är många som gått här i många år, säger Sussi Ölund.

”Den är så betydelsefull”

Flera hundägare berättade om besvikelsen över att fårhagen inte längre får användas för lösspringande hundar.

– Den är så betydelsefull för både djur och människor. Många kommer hit för det sociala också plus att hundarna får motion, säger Sara Andersson.

ANNONS

– Vi åker från Veddige för att träffa andra hundägare, prata med dem och så får hundarna motion. Det är en naturlig promenadslinga runt här, säger Urban Lilja.

Samtliga på plats var överens att den nuvarande officiella rastgården är för liten. Nu när fårhagen inte längre får användas vill de att kommunen bygger ut rastgården.

– Det viktigaste är att få en bra dialog med kommunen, så vi kan göra något vettigt med den befintliga rastgården. Vi ska jobba för att få den utökad. Kanske att man kan ta en bit av fårhagen som ligger närmast, säger Inger Ahlin.

Bildade en ny förening

Dessutom anses rastgården som svårframkomlig. Enligt hundägarna består den av cirka 60 procent av taggiga slånbärsbuskar och annan sly. De önskar att Varbergs kommun ska rensa upp i hagen så att den kan utnyttjas fullt ut.

– Den är för liten och utesluter vissa människor. Det är inte lätt att ta sig fram här. Min man har rullator och han kan inte gå här, säger Lilian Martinsson från Varberg.

Under mötet passade hundägarna på att bilda en ny förening som fick namnet ”Hundarna i Varberg”. En styrelse på sju personer valdes ut på stående fot.

– Nu ska vi jobba med alla infallsvinklar, men göra det på ett hyggligt sätt. Vi ska inte bara skrika vad vi vill ha utan kolla vad vi kan få, säger Sussi Ölund.

ANNONS

Utöver föreningen har det även skapats en namninsamling för att få ha kvar fårhagen. På två dygn hade den fått 106 underskrifter.

– Det är så många som är frustrerade och arga. Och jag vet att det är många fler, även som inte har hund, som tycker att det är bedrövligt att de tar bort den här möjligheten, säger Josefine Sandberg, en av initiativtagarna till namninsamlingen.

LÄS MER: Varbergs kommun vill få bort lösa hundar i Breared

ANNONS