Humlor invaderar Daniels lägenhet

90 humlor har Daniel Silva dödat sedan hans lägenhet började invaderas för en månad sedan. Och fler blir det då varken Varbergs Bostad eller Anticimex har lyckats hitta boet.

ANNONS
|

Fönstret i köket brukar vara stängt, men trots det kommer flygfäna in i mängder. Daniel Silva har dödat ungefär 90 humlor sedan problemet startade för en månad sedan. Han har bott i lägenheten i tre år, men det är första gången som han får ovälkommet besök av de nya husdjuren. Hans dotter är känslig mot insektsbett och blev tidigare i sommar stucken av en humla i lägenheten.

– Midsommarafton var inte så kul då vi var tvungna att åka in till sjukhuset med henne, säger han.

Trots att Daniel Silva har letat i flera veckor har han fortfarande inte lyckats hitta boet. När hyresvärden, Varbergs Bostad, kom för att titta i lägenheten fann de inte heller källan till problemet.

ANNONS

Det enda svaret som Daniel Silva har fått från hyresvärden efter kontrollen är att han ska kontakta Aniticimex, som också har varit ute och kollat men inte kunnat göra någonting. Daniel Silva menar att han har fått information om att han själv måste hitta boet innan Anticimex kan åtgärda problemet.

– Det känns inte kul. Det känns som att man inte blir tagen på allvar.

Enligt Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, är det svårt att spraya på enskilda humlor. Det är därför som de måste veta var boet är någonstans.

– Annars får vi vara där varje gång en humla kommer in och det blir varken bra för den boende eller för miljön, säger han.

Han säger att humlor normalt inte anses vara skadedjur som till exempel vägglöss, råttor och kackerlackor är.

– Jag förstår att det är ett problem för hyresgästen. Samtidigt är humlor ett väldigt stort nyttodjur. De pollinerar och är inte som getingar som kan upplevas som störande och stickas. De är ofta harmsna och inte ilskna så länge de får vara ifred.

Men Håkan Kjellberg menar att humlorna också kan vara problematiska. Hyresvärden och hyresgästen har ett gemensamt ansvar att motverka skadedjur i en bostad.

ANNONS

Hans-Emil Lundqvist, förvaltningschef på Varbergs Bostad, säger att hyresgästen själv måste hjälpa till att hitta boet. Hur bostadsbolaget nu kommer att agera vet han inte.

– Det är jättesvårt att svara på. Om vi har gjort vad vi har kunnat, Anticimex har varit ute och om inte hyresgästen heller hittar boet så är det svårt, säger han och tillägger att det är första gången som han hör talas om en humleinvasion i någon av deras lägenheter.

Fakta: Humlor

Humlorna har en stor betydelse för pollineringen i de flesta svenska naturtyper. Pollineringen är helt avgörande för frösättningen och spridningen hos nästan alla blomväxter.

Humlor bygger ofta bon i marken, gamla håligheter i väggar och på ställen där andra djur har bott.

Det kan i vissa fall krävas ett myndighetsbeslut för att Anticimex ska kunna sanera ett humlebo, för att säkerställa att situationen innebär en olägenhet för människors hälsa.

ANNONS