Hugo Svensson från Tvååker jobbar i Kläppen

Hugo Svensson från Tvååker är sportintresserad och gillar att serva människor. Så vinterjobbet som receptionist passar honom perfekt.

ANNONS
|

Det här är andra vintern Hugo Svensson bor hemifrån, som en av fyra i ett personalboende på andra sidan riksväg 66 i skidorten nära Sälen.

– Det är nära och bra! Jag behöver bara gå över vägen så är jag här på Kläppen. Visst var det lite nervöst i början och jag saknar dem där hemma. Men det är lärorikt att flytta och jag har inte ångrat mig en enda sekund.

Samtidigt med ekonomiprogrammet på Peder Skrivares gymnasium i Varberg jobbade han både extra och på somrarna i kiosken ”Korv me mos”, och stortrivdes med kundkontakten.

– Oftast är det vi i receptionen som träffar gästen först och sist innan de checkar ut. Jag gillar att bemöta och hjälpa kunder på alla möjliga sätt.

ANNONS

Som en spindel i nätet

De är tolv ungdomar som turas om att ta hand om besökare i Välkomstcentret eller på Hotell Kurbits, och de har kontakt med alla på berget: liftvärdar, skidskolan, städ, restaurang, pistörer och ledningen.

– Att ha många bollar i luften samtidigt är roligt! Och det gäller att vända eventuellt missnöje till någonting positivt, säger Hugo Svensson.

Dagarna i Välkomstcentret handlar mycket om stugor och nycklar. Fattas någonting ordnar Hugo och hans jobbarkompisar det.

Uppe i Hotell Kurbits är det skidpass och skidlektioner som efterfrågas. Mejl och telefonsamtal som ska besvaras. Ibland hoppar han in och hjälper till att fylla på varor i shopen.

– Arbetet är väldigt varierande och man knyter ett stort kontaktnät i hela Sverige. Extra kul är det att känna igen gäster som kommer tillbaka från förra året!

Från början sökte Hugo Svensson säsongsjobb på flera olika skidanläggningar.

– Kläppen var klart snabbast med att svara.

Först gjordes en personlig, digital intervju och rätt snart efter det träffade han ledningen.

– Det kändes familjärt direkt, samtidigt som anläggningen expanderar och det finns stora visioner. Det är extremt roligt!

– Det var först när jag tackat ja till jobbet här som en annan anläggning hörde av sig.

Hugo är garanterad 32 timmar i veckan men det har blivit mer. Rätt mycket mer.

ANNONS

– Coronan har förstås påverkat oss. Men vi har löst det bra och är det ett kul arbete jobbar jag gärna. Älskar det!

Själv var han borta under fem dagar i början av året med feber och huvudvärk.

– Jag var inte allvarligt sjuk. Däremot låg min pappa inne förra året med syrgas och var sjukskriven länge. Det gjorde mig lite nervös när jag själv fick corona.

Under januari månad fick alla ”säsongare” hänga i sina egna personalboenden. Då blev veckans höjdpunkt Kläppens musikquiz på fredagar.

– Nu när restriktionerna hävts blir det nog fester framöver. Ska bli kul att kunna umgås mer normalt.

Annars har OS inneburit bråda dagar för Hugo Svensson, för hans sportintresse är stort.

– Jag kikade på EM-finalen i handboll också, fast straffen vågade jag knappt titta på! Har jag tid över blir det mycket sport på TV.

Om han inte är i backarna med sina nyinköpta slalomskidor.

– Jag har alltid åkt skidor. I Branäs som yngre, sedan i olika anläggningar i Sälen. Nu blir det mest i eller utanför pisterna i Falken-området här i Kläppen, där går det att få fina carvingsvängar, säger Hugo Svensson.

Tipset är att åka tidigt, sedan ta en sen lunch.

ANNONS

– Då är du rätt ensam i backen och kan maximera åkningen. De andra ligger på mig om att testa snowboard, så jag får väl göra det också framöver…

Faktaruta: Hugo Svensson

Från: Kanalvägen, Tvååker

Kännetecken: 200 cm i strumplästen

Familj: Mamma Pernilla, pappa Patrik och lillasyster Ellen

Säsongsjobb: Receptionist hos Kläppen Ski Resort

Gillar 1: Att få bemöta och hjälpa kunder

Gillar 2: Sport på TV

Har spelat: Fotboll och innebandy

Åker: Slalom

Favoritpist: Minkspåret och Illern i Kläppens Falken-område

Ska lära sig: Snowboard

Totala antalet säsongsarbetare i Kläppen: 250 st

ANNONS