HSB avvaktar men nya Ventilohuset i Varberg tar form

Bygget av bostäder och kontor pågår för fullt vid gamla Arbetsförmedlingen på Birger Svenssons väg. Men HSB:s bygge lär dröja ytterligare något eller några år.

ANNONS
|

Mellan Vagabond och kortenstålhuset/storkhuset strax intill Monark pågår just nu ett bygge – måhända något anonymt med tanke på att Birger Svenssons väg är avstängd längre söderut. Bara de som bor och arbetar i området har vägen förbi. Men bygget strävar på och i november 2021 ska huset vara färdigt att flytta in i.

– Bygget går jättebra. Vi började bygga precis före sommaren och det ska vara tätt hus till jul, säger Mats Rydholm som är en av byggherrarna.

På markplan blir det kontorshotell och en våning upp blir det plats för tre större kontor. Hyresgäster blir revisionsbyråerna PWC och Aspia samt Mylla Fond och Försäkring. Ovanpå kontoren blir det fyra våningar med 28 hyreslägenheter och de hyrs ut via Maleryd.

ANNONS

Det är Mats Rydholm, familjen Wulker och Mats Nilsson som står bakom bygget genom det gemensamma bolaget Ventilo. Samma trio lät bygga Ventilohuset (det grå huset bredvid Vagabond) och storkhuset. (Huset kallas storkhuset i folkmun eftersom det haft en stork målad på fasaden.) Det nya husets kontorshotell kallar bolaget för Ventilo 2.0.

HSB pausar fortfarande

Men ännu fler byggen kunde ha varit igång i området. HSB Göta ska bygga två bostadsrättsföreningar här. Den ena, med 50 lägenheter, ska ansluta till storkhuset och den andra, med 70 lägenheter, ska ansluta till det hus som just nu byggs.

HSB gick ut med försäljningen för de 50 lägenheterna under 2018 men intresset var svalt. Bara åtta lägenheter blev sålda och sedan 2019 är försäljningen pausad.

– Men vi kommer att sälja och bygga detta. När är rätt tidpunkt att bygga? Vi vet inte. Vi får diskutera detta med vd och styrelse, säger Pierre Krusing, byggchef på HSB Göta.

Lägre pris än Västerport

Han pratar varmt om projektet – om garagets många platser och förberedelse för elbilar, om gemensamma utrymmen och "en väldigt bra prisbild" jämfört med lägenheterna i Västerport.

– Vi vet att vi kommer lyckas, det är bara en fråga om timing. Mats Rydholm och det gänget bygger väldigt snyggt. Det kommer bli väldigt fina kvarter.

ANNONS

– Att det stannar upp så här har hänt oss förut, det händer alla. Ibland får man backa lite.

Vågar du dig på en gissning om när något av era byggen kommer igång?

– Det måste till ett styrelsebeslut först. Ska jag gissa något så kan man inte utesluta att det blir nästa år.

ANNONS