Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Hovrätten friar dömda Victorinsrånare

Bevisningen håller inte, anser hovrätten. Nu frikänns de män som i tingsrätten dömdes för Victorinsrånet.

De fem männen som i Varbergs tingsrätt dömdes för rånet mot Victorins i Varberg frikänns nu i hovrätten. Bevisningen är inte tillräcklig, anser hovrätten.

– Jag har inte hunnit läsa domen och vet inte vad hovrätten har redovisat för skäl, men jag tycker att det är tillfredsställande naturligtvis. Jag har hela tiden antytt att det inte finns några bevis som binder min huvudman till något brott överhuvudtaget. Han är dessutom helt ostraffad sedan tidigare, säger advokat Anders Roy som företräder en av de tilltalade.
Var det väntat tycker du?
– Det var inte helt oväntat iallafall. Det var för dålig teknisk bevisning.


I Varbergs tingsrätt dömdes de fem männen för rån av normalgraden. Påföljden blev fängelse i tre år och sex månader för fyra av männen. En femte, som även hade gjort sig skyldig till annan brottslig, fick ytterligare ett år.
Domen överklagades av försvarssidan – men också av åklagare Klas Lundgren som ansåg att männen borde dömas för grovt rån, ett brott som ger minst fyra års fängelse.
I går kom hovrättens dom: åtalet ogillas och de fem männen frikänns.
Tingsrätten pekade ut mobiltelefonerna som hittades i flyktbilarna som en viktig pusselbit. Mobilerna hade kopplats upp mot master inne i Varberg både före och strax efter rånet. Hovrätten konstaterar att mobiltelefonernas positionering visar att männen kan ha befunnit sig i närheten och att de har haft möjlighet att utföra rånet – men som bevisning anses det inte vara tillräckligt.
Övervakningsbilder och vittnens iakttagelser sågs också som viktig bevisning i tingsrätten. Hovrätten medger att de kännetecken som noteras på bilderna och i vittnens beskrivningar stämmer överens med två av männen. Men inget vittne har kunnat peka ut någon av de tilltalade.

Läs också: Guldsmedsrån i centrala Varberg


En besvärande omständighet som de tilltalade inte har kunnat förklara är det sms som kort efter rånet skickades mellan två av männens mobiltelefoner: "ta i sönder nr och kasta från fönster och vi ses i eurostop".
"Sms:et och bilarnas hastighet ut ur Varberg talar för åklagarens beskrivning av händelseförloppet", skriver hovrätten i sin dom. De konstaterar dock att den snabba bilkörningen kan ha andra, lagliga eller olagliga, orsaker.
"Även om åklagarens gärningspåstående framstår som sannolikt och logiskt, finns det luckor i beskrivningen som ger utrymme för alternativa händelseförlopp", skriver hovrätten som också pekar på att det helt saknas teknisk bevisning som kan binda männen till gärningen. Vare sig i butiken eller på det byte som rånarna tappade längs vägen fanns spår från de fem männen. De cyklar som rånarna ska ha använt hittades, men inte heller på dem fanns dna från de tilltalade.
En av männen, en 25-åring, som i tingsrätten även dömdes för annan brottslighet, döms också till ett fängelsestraff i hovrätten. Han får ett år och tre månader för bland annat hot mot tjänsteman och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De brotten har dock ingen koppling till rånet i Varberg.

HN har försökt nå åklagare Klas Lundgren för en kommentar. 

 

Läs också:
Victorinsrånet upp i hovrätten
Misstänkta guldrånare säger inget

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här