Google Maps.
Google Maps.

Hotades av extra avgifter för vatten - slipper

Flera års kamp verkar nu vara över. Stämmet slipper särtaxa. – Det här är ett mycket glädjande besked, säger Göran Svensson, kassör i Stämmets samfällighetsförening.

ANNONS
|

Stämmet ligger beläget mellan Tångaberg och Torpa. Redan år 2010 beslutade kommunfullmäktige att Stämmet skulle införlivas i verksamhetsområdet för vatten och spillvatten. Eftersom området är kuperat och bergigt ansågs det bli svårt och dyrt att genomföra projektet. Det fattades därför beslut om att införa särtaxa.

Särtaxa innebär en förhöjd anläggningsavgift. De boende i Stämmet har ifrågasatt beslutet och kämpat under flera års tid för att få normal taxa.

– Vi anser inte att området skiljer sig från andra områden, säger Göran Svensson.

De har haft flera möten med Vivab och nu har Vivab och kommunstyrelsen bestämt att Stämmet slipper särtaxa. Sedan år 2010 har Vivab höjt anläggningsavgifterna med 50 procent. En utredning har gjorts där kostnaderna för att bygga ut vatten och avlopp i Stämmet har studerats och jämförts med andra utbyggnadsområden. Den visade att Stämmet inte avviker kostnadsmässigt mot andra områden för att det ska vara motiverat att ta ut särtaxa.

ANNONS

Att Stämmet nu får kommunalt vatten och avlopp är på tiden, anser Göran Svensson.

– När husen här byggdes var det inga som gjorde godkända avloppsbrunnar. Det är inte rimligt att släppa ut avlopp rakt i naturen år 2017.

Kommunstyrelsen hade uppe ärendet på sitt senaste möte och föreslår kommunfullmäktige att besluta att Stämmet får normaltaxa.

– Det här får vi nästan fira, säger Göran Svensson.

Läs mer:

Stämmet kan bli först ut med särtaxa i Varberg

ANNONS