Hoppas bygga broar genom luciauppträdande

På torsdag lussar musikesteter på Komediantens Språkkafé.

ANNONS

”Vi är i Betlehem och har ett barn framför oss, och ni är de som beskriver hur det ser ut. Sjung som om ni försöker få den här bebisen att somna.”

I Rosenfredsskolans aula står PS-skolans 24 musikesteter i årskurs två och handleds av den entusiastiska sångläraren Ida Johansson. De stämmer upp i Nu tändas tusen juleljus. Det är den nästsista repetitionen innan de ska uppträda på Kulturhuset Komedianten. I morgon, 12 december, ska de ha ett luciaframträdande på Kulturhuset Komedianten i samband med det veckovis återkommande evenemanget Språkcafé.

– Det ska bli kul att komma ut och uppträda utanför skolan, säger eleven Simon Larsson.

ANNONS

Språkcaféet är ett samarbete mellan Kulturhuset Komedianten, Varbergs bibliotek, Röda Korset, Varbergs FN-förening och Svenska Kyrkan. Dit kommer folk som vill fika och samtala på svenska – både inrikes födda, nyanlända och personer som varit här en längre tid. Det pågår varje torsdag mellan klockan 14-17 och i morgon 16.30 kommer alltså PS-esteterna med lucia, tärnor och stjärngossar.

– Det känns bra att vara med och ta in dem i vår kultur, speciellt runt juletider, säger Simon Larsson.

Att klä ut sig till lucia, tärnor och stjärngossar är trots allt något ovanligt runt om i världen. Trots att Lucia var ett italienskt helgon är det sätt som vi firar Lucia på en svensk tradition.

– Man undrar ju vad folk som inte sett Lucia innan ska tro när vi kommer med ljus på huvudet, säger eleven Saga Melin.

Det var Ida Johansson, operasångare och sånglärare på PS, som kom med idén att hålla luciafirandet där i år.

– Kultur är en så bra plats för att mötas. Kanske kan vi locka folk som inte brukar gå på språkcaféet, säger hon.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS