Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Marika Yngvesson är 21 år gammal och bor i Varberg sedan i höstas. När hon under permissioner från slutenvården såg stan från rullstol bestämde hon sig för att flytta hit som frisk. Bild: Privat
Marika Yngvesson är 21 år gammal och bor i Varberg sedan i höstas. När hon under permissioner från slutenvården såg stan från rullstol bestämde hon sig för att flytta hit som frisk. Bild: Privat

Hon vill hjälpa andra ta sig ur ätstörningar

När Marika Yngvesson var inlagd på psykiatrisk intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Varberg bestämde hon sig. Hon skulle komma tillbaka – men som personal och inte patient.

I dag beskriver sig Marika Yngvesson som ”en glad sjuksköterskestudent”. Hon har framtidsdrömmar och hopp, har skaffat körkort och flyttat till drömstaden Varberg. Och framför allt – blivit frisk från anorexin. Men för drygt två år sedan höll sjukdomen på att kosta henne livet.

– Det började bara som en tanke om att jag skulle gå ner litegrann i vikt. Jag hade inget egentligt syfte med det och tänkte hela tiden att jag hade kontroll över det, säger hon.

För ungefär tre år sedan eskalerade det. Hela dagarna kom att kretsa kring mat och träning, och hon gick ner allt mer i vikt. Varför det eskalerade och utvecklades till anorexi kan hon själv inte riktigt förklara.

– Jag tänkte först att när jag nått den vikten jag ville skulle jag lägga av. Men det bara fortsatte, säger hon.

Hon tror att det är skeva skönhetsideal som är boven i dramat.

– Man ska se ut på ett visst sätt och det har en väldigt stor påverkan vilka kroppar som lyftes fram i reklam och i media generellt. Mycket är ju redigerat så man strävar ofta efter ett ideal som inte ens går att uppnå, säger hon.

Hur märkte omgivningen att du var på väg att bli sjuk?

De märkte att jag tränade tvångsmässigt och fokuserade på mat och matlagning på ett sätt som jag inte hade gjort tidigare.

Hösten 2019 blev Marika Yngvesson inskriven på psykiatriska intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Varberg.

– Det var efter ett rutinbesök hos läkaren på ätstörningsmottagningen. Han märkte att vikten var för låg för att jag skulle kunna befinna mig utanför sjukhusets väggar överhuvudtaget, berättar hon.

Under permissioner som inlagd på slutenvårdsavdelning, rullandes i rullstol för att benen inte bar, bestämde Marika sig för att hon en dag skulle komma tillbaka till Varberg och till psykiatrin – men som personal och inte patient. Hon bodde då i Fjärås.

– Under min sjukdomstid kände jag mig väldigt värdelös som person och visste inte vad jag skulle göra med mitt liv. En sjuksköterska sa till mig att det händer att folk med egen erfarenhet av psykisk ohälsa kommer tillbaka som personal, och då kände jag att det kanske är något för mig. Och för att jag ska kunna jobba med det måste jag själv bli frisk. Det har varit min drivkraft, säger hon.

I dag är hon frisk från anorexin, även om hon ibland fortfarande kan ha ätstörda tankar som hon beskriver det.

– Det är en livslång process. Att få hjälp från vården handlar om att få verktyg att ta med sig resten av livet, och även om jag har vissa av tankarna kvar så behöver jag inte agera på dem, säger hon.

Nu vill hon hjälpa andra som befinner sig i liknande situation som den hon själv har varit i. På sitt instagramkonto @Magiskamarika och youtubekontot Mina diagnoser och jag berättar hon öppet och blottande om sitt liv, sin kamp och sitt tillfrisknande.

– Jag hoppas kunna peppa andra att ta sig ur ätstörningar genom att visa att det är så mycket bättre på den friska sidan. Jag har tagit körkort, flyttat till Varberg, kommit in på sjuksköterskeutbildningen – saker jag aldrig hade uppnått om jag fortfarande var kvar i ätstörning, säger hon.

Vad ska man göra om man är orolig för någon i sin omgivning?

– Var inte rädd för att fråga. Fråga utan att ifrågasätta. I stället för att säga ”vad gjorde du nu?!” kan man säga ”jag har sett det här och det här och jag undrar hur du mår”.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Anorexi är en ätstörning som innebär självsvält i syfte att gå ner i vikt trots en ohälsosamt låg vikt.

Anorexi kan vara livshotande och man inte får behandling. De flesta som får behandling blir friska.

Vanliga symptom är bland annat att hela tiden tänka på vad man ska eller inte ska äta, rädsla att öka i vikt, en självbild av att vara tjock trots motsatsen, förstoppning, magont, fryser, svårt att sova, omotiverad att göra saker som man tidigare tyckte om. Det är även vanligt att träna överdrivet mycket.

Du kan söka hjälp via en vårdcentral, en ungdomsmottagning, elevhälsan, barn- och ungdomspsykiatrin, en psykiatrisk mottagning eller företagshälsovården.

Källa: 1177.se

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här