Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hon vill göra hästsporten mer klimatsmart: ”Ligger långt efter”

Madeleine Svenningsson från Bua har tilldelats Lövsta stuteris hållbarhetspris för sitt arbete med egna företaget Ecoline Hästsport, som säljer lokalproducerad hästutrustning i toppklass.
– Ekologisk mat och klimatsmarta kläder har ju funnits länge, men hästsporten ligger långt efter, säger Madeleine.

Det var efter att ha läst rapporten ”Hästen och hållbar utveckling” som idén till Ecoline föddes, berättar den 29-åriga entreprenören.

– Det används otroliga mängder läder till hästutrustning, och det mesta tillverkas av kromgarvat läder i låglöneländer. För mig var det ett uppvaknande.

Tungmetallen krom används för att snabba upp garvningsprocessen, vilket gör slutprodukten billigare i konsumentledet, förklarar hon.

– Men om det används på fel sätt så kan det bildas sexvärt krom, som bland annat är cancerogent. Det är skadligt för arbetarna, plus att det finns kvar i materialet under hela dess livslängd.

Madeleine forskade vidare på ämnet och insåg snart att det saknades klimatsmarta och miljövänliga alternativ, tillverkade under schyssta arbetsförhållanden.

– Ekologisk mat och klimatsmarta kläder har ju funnits länge, men hästsporten ligger långt efter.

Det bestämde hon sig för att ändra på.

Extremt lokalproducerat

Med en livslång bakgrund inom hästsporten, ett brinnande miljöintresse och en examen från Handels var steget från tanke till handling inte långt, och i januari 2019 såg Ecoline Hästsport AB dagens ljus. Affärsidén är att erbjuda lokalproducerade, miljövänliga och klimatsmarta hästprodukter.

Tillverkningen sker för hand i ett litet sadelmakeri i den bortre änden av företagets gårdsbutik utanför Väröbacka. Sadelmakaren heter Fredrik Erlandsson och har varit i företaget i två år.

– Vi använder vegetabilgarvat läder från ett uppländskt garveri, sytråden är gjord av svenskt lin, vaxet som vi behandlar tråden med kommer från bin ett par mil bort och många av våra verktyg är tillverkade av en lokal snickare, förklarar han, och tillägger:

– Vi tar inga genvägar.

Prisas för sitt arbete

Företagets ambition att minska sitt klimatavtryck har inte gått obemärkt förbi. I dagarna tilldelades Ecoline Lövsta stuteris Hållbarhetspris för 2022.

– Det är fantastiskt roligt och ett erkännande av att jag och Fredrik har gjort något bra, säger Madeleine.

Ekonomiskt bär sig företaget också, men Madeleine och Fredrik har fått kämpa för att öka medvetenheten bland konsumenterna.

– Responsen har varit jättebra från första början, men vi har en utmaning i att förklara vad produkterna står för och varför de kostar som de gör, berättar Madeleine, och fortsätter:

– Om vi tar våra signaturegrimmor som exempel. Hos oss kostar de 3500 kronor styck, samtidigt som lågprisbutikerna säljer en grimma i kromgarvat läder för strax över hundralappen.

Stora prisskillnader

Materialet är en förklaring till den stora prisskillnaden, men den stora kostnadsposten är sadelmakare Fredriks lön.

– Arbetarna i till exempel Indien och Bangladesh, där mycket av hästsportsprodukterna tillverkas, har naturligtvis helt andra löner och arbetsförhållanden än vad vi är vana vid i Sverige. Där kan vi inte konkurrera, konstaterar Madeleine.

– Jag säger inte att det är fel att handla utländska produkter, det gör alla, men då tycker jag att det är företagens uppgift att vara transparenta med hur tillverkningen går till. Och transparens, det är ett av våra viktigaste ledord.

Fredrik Erlandsson vill också uppmana konsumenten att se köpet som en investering.

– En grimma som du köper hos oss är något du har en lång tid, det är inget du slänger i soporna efter två år. Vi erbjuder också livstids reparationsgaranti på alla våra produkter, och mig veterligen är vi ensamma om det.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här