Hon vill anställa en som kan värna gamla hus

Nu får det vara nog av rivningar och fantasilös förtätning, tycker Linda Berggren (S). Hon hoppas att en kommunantikvarie ska kunna göra skillnad.

ANNONS
|

I många kommuner finns en kommun- eller stadsantikvarie, men inte i Varberg. Istället anlitas Kulturmiljö Halland när det kommer till frågor som rör förändringar i kulturmiljöer. Men deras ord väger många gånger lätt när de ställs mot behovet av fler bostäder.

Det här reagerar Linda Berggren (S) mot. Hon föreslog redan för ett år sedan att hennes nämnd, kultur- och fritidsnämnden, skulle få ett större uppdrag när det kommer till bevarandefrågor. Men fullmäktige tyckte annorlunda och av Berggrens önskade skrivning i nämndreglementet bidde det bara en tummetott.

Nu har Linda Berggren lämnat in en motion där hon föreslår att kommunen anställer en kommunantikvarie. Upprinnelsen till förslaget är planerna för kvarteret Malmen och Charleshill, där ett detaljplaneförslag skissar en rivning av hela kvarteret och helt ny bebyggelse.

ANNONS

Detaljplaneförslaget skapade diskussion i Socialdemokraterna, om huruvida det var för sent att opponera sig när förslaget nått samrådsstadiet eller inte.

–Loppet kan ju inte vara kört när förslaget ska ut på samråd. I så fall är ju samrådet bara en chimär, menar Linda Berggren.

Diskussionen fick henne att skriva motionen.

–Om vi hade en kommunantikvarie skulle den expertisen kunna komma in i ett tidigare skede än den gör nu. Den personen skulle kunna föredra ärenden för politikerna och delta i detaljplanearbetet redan från början.

Linda Berggren tycker att förtätningen sker utan urskiljning och utan kreativitet.

–Jag tycker också att vi måste förtäta och att man måste offra en del hus för att kunna bevara andra. Och jag förstår att byggnadsnämnden är i en knivig situation. De ska tillskapa bostäder. Men de ska faktiskt också följa plan- och bygglagens krav om att bevara kulturvärden.

Linda Berggren delar inte den hållning som gäller just nu –att det är staden innanför vallgatorna som äger uppgiften att bevara Varberg som en mysig småstad. Hon tycker att fler områden i stan ska bevaras och att stadens årsringar ska synas.

Rivningarna av billiga hyresrätter och vad det gör med stans mix av människor är ytterligare ett problem, som hon ser det.

ANNONS

Linda Berggren efterlyser också ett samtal om vilken typ av förtätning som ska gälla:

–Man kan bygga ett hypermodernt hus bredvid ett gammalt, men hålla samma skala och proportioner. Vi ska bli en kreativ mittpunkt, då får vi se till att vara kreativa också.

Men visst handlar detta också om äganderätten? Är det du och alla andra som ska bestämma vad jag gör på min mark?

–Ja, så kan man ju tycka. Men vad skapas det då för miljöer? Då kan ju du bygga en betongbunker och en annan ett lila hus bredvid. Vad är det vi vill se när vi åker på semester? Jo, vi gillar att se gamla intakta stadskärnor. Staden är ju vårt gemensamma vardagsrum.

Linda Berggren säger att hon upplever en svängning i det politiska samtalet. I dag känner hon medhåll och förståelse från fler än hon gjort tidigare.

Partikamraten Lennart Johansson har nyligen också lämnat in en motion på ett liknande tema. Han vill att kommunen gör en kulturmiljöinventering och tar fram ett bevarandeprogram för intressanta kulturmiljöer.

Det blir fullmäktiges sak att säga ja eller nej till motionerna från Linda Berggren och Lennart Johansson.

ANNONS