Hösten 2018 tar Malin Pettersson emot de första eleverna på Ljud - och bildskolans nya satsning på e-sport.
Hösten 2018 tar Malin Pettersson emot de första eleverna på Ljud - och bildskolans nya satsning på e-sport.

Hon skolar framtidens e-sportstjärnor

En växande sport får talangfabrik i Varberg. Till hösten startar e-sportprofilen på LBS Kreativa Gymnasiet i Varberg. Då är det dags för Malin Pettersson att ta på sig headsetet och ge sig in i matchen – hon är en av lärarna i storsatsningen.

ANNONS
|

Gaming-rummet på LBS i Varberg står redo att möta de första eleverna. De sex specialanpassade spelstolarna i salen kommer snart att tas i besittning av framtidens e-sportstjärnor. I mars stod det klart att LBS i Varberg, även känt som Ljud – och bildskolan, utökar med en utbildning som riktar sig mot elektronisk sport, e-sport.

– Det känns superspännande. Vi tror verkligen att det här är framtiden, säger Malin Pettersson, e-sportansvarig lärare på LBS i Varberg.

Intresset för e-sport ökar runt om i världen. På några år har sporten växt till en miljardindustri. Flera miljoner tittare följer dataspelsmästerskapen, antalet utövare stiger och heltidsproffsen blir fler. Men många myter kring sporten kvarstår, menar Malin Pettersson. Bland annat mytbildningar kring dålig kost och datorspelande.

ANNONS

– Man måste äta rätt för att orka. Vi har stort fokus på fysisk träning, kostlära och kondition, men även mentalt som laganda, strategi, taktik och etik.

Utbildningen är ett samarbete med e-sportlegenden Emil ”HeatoN” Christensen som senast sågs i tv-rutan i Mästarnas Mästare.

– HeatoN förespråkar att man måste hålla igång för att orka. Det är jättehäftigt att han är med på tåget.

Counter-Strike Go, League of Legends, Overwatch och Dota 2 är de spel som kommer att finnas tillgängliga i den nyinrättade spellokalen. I årskurs två antas eleverna på LBS till e-sportprofilen baserat på personligt brev, fullständiga betyg från år ett och en ännu okänt datorspelsrelaterat urval som involverar självaste HeatoN. Malin Pettersson är utbildad i spelgrafik och har arbetat på LBS sedan 2008. Hon har en vision om hur utbildningsplatserna ska fördelas.

– Vi eftersträvar tre killar och tre tjejer. Det är en mansdominerad bransch och jag brinner för att tjejerna ska ta mer plats. Vi vill jobba för att kvotera in tjejer.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS