I ateljén. Carina Fogde tar emot kultur- och fritidsnämndens stipendium i Societetsparken på nationaldagen den 6 juni.
I ateljén. Carina Fogde tar emot kultur- och fritidsnämndens stipendium i Societetsparken på nationaldagen den 6 juni.

Hon målar färgen bortom formen

Carina Fogdes energi tar henne till gallerier i Japan, Sydkorea och Kina. Under många års konstnärskap har hon utforskat färgen. På lördag tar hon emot kommunens kulturstipendium.

ANNONS
|

Hon är värmlänning i botten, men Tvååkersbo sedan 26 år. Måla ville hon göra redan som barn och i dag är hon verksam som konstnär, med basen i ateljén hemma i Tvååker och med utställningar i hela världen. Carina Fogde arbetar dessutom som lärare på konst och media på Kulturskolan i Varberg.

Carina Fogde arbetar omväxlande med film, foto, skultur och grafik men måleriet är det uttrycksmedel som hon aldrig släpper. Hon kallar sig gärna målare, i dag i en ljusare färgskala än tidigare.

–Jag älskar färg. Jag har alltid gjort det och det klart att det har gett resultat när jag jobbat med det i över 30 år. Jag gillar andra material men jag återkommer hela tiden till måleriet. För att det är så svårt. Det händer något nytt varje gång man ställer två färger bredvid varandra. Den dagen jag blir klar med det lägger jag ner.

ANNONS

Hon arbetar länge med dukarna, och vet aldrig hur slutresultatet ska bli när hon börjar. Hon målar i perioder, och när hon är i en målande period målar hon hela tiden.

Vad är det du hittar när du blir klar med en målning?

–Det är en flowkänsla, men det är samtidigt för enkelt att säga att det bara är flow. Flow kan man känna när man gräver i trädgårdslandet så det är inte riktigt det heller.

–Det jag hittar är väl kopplingen mellan teknik, kunskap och –jag höll på att säga kärlek.

Carina Fogde säger att hon försöker förena hjärtat, seendet och tanken i det hon gör. Ögonen är hennes viktigaste verktyg. Hon pratar med intensitet om mötet –med andra människor, med upplevelser, med nya platser på hennes många resor.

I januari var hon i Indien och arbetade med brons och sten. Det är en plats och en teknik som hon gärna återvänder till. I sommar ska hon delta i ett symposium på Litografiska akademin i Tidaholm. Hon ska också arbeta och ställa ut på Konstnärernas kollektivverkstad i Bohuslän. I augusti väntar en separatutställning i Karlstad och i september ställer hon ut i Österrike och Italien. Nästa år väntar en separatutställning i Kyoto i Japan.

ANNONS

Ålder: 54

Bor: Tvååker

Familj: Maken Kjell-Arne och sönerna Alexander, 25 år, Sebastian 23 år och Leonard 18 år

Kultur- och fritidsnämndens motivering till stipendiet: ”Carina Fogde tilldelas stipendiet för sitt mångfacetterade och nyfikna konstnärskap, i vilket hon i ständig personlig och konstnärlig utveckling låter abstrakta former och koloristisk mättnad dominera uttrycken.”

Carina Fogde kommer förmodligen att använda stipendiets 15 000 kronor till resor.

ANNONS