Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Hon hyr ut bostad till turister – så funkar det

Som boende i en populär sommarstad kan det vara lockande att hyra ut sin bostad till turister. Anethe Åkerlind är en av flera varbergare som regelbundet hyr ut till turister och andra.

”Strandnära gästrum”, ”Centralt lantligt”, ”Semesterparadiset” – så marknadsförs några av de boenden som hyrs ut i Varberg via tjänsten Airbnb. Efterfrågan är hög, särskilt sommartid och att hitta hyresgäster är knappast några problem. Det vet Anethe Åkerlind som, tillsammans med sambon Christer, hyr ut en lägenhet som de själva äger.

– När vi flyttade ihop så ställde jag mina möbler på ett lager. Samtidigt hade vi den här lägenheten som stod tom, så jag tänkte att ”då möblerar jag den och hyr ut”, säger hon.

21 olika nationaliteter

Det var för ett halvt år och sedan och sedan dess har de haft omkring hundra bokningar av folk som behöver tillfälligt boende.

– Jag hann inte mer än att lägga ut annonsen innan jag fick en bokning. Det är mycket jobb med tvättning och städning efter gästerna, men framför allt är det roligt, säger Anethe Åkerlind.

Att Anethe hyr ut är inte främst av ekonomiska skäl, utan för det roliga och sociala i att träffa alla gäster, menar hon.

– Vi har haft 21 olika nationaliteter här, det är jätteroligt och man lär känna så många människor. I somras var det till exempel en man från USA här runt midsommar så då bjöd vi på sill och nubbe, säger hon.

Kontroller

Den senaste tiden har det förekommit rubriker i tidningar om personer som hyr ut sin bostad till vad som sedan visar sig vara bordellverksamhet. För att undvika liknande missöden och för att ha lite koll på hyresgästen kollar Anethe noga på de recensioner som lämnats om den sökande.

– Missköter de sig får de inte hyra. Jag blir kontrollerad, och de blir kontrollerade, säger hon.

Lagar och regler

Om man vill hyra ut hela eller delar av sin bostad finns vissa restriktioner beroende på vilken boendeform du har. I princip kan du aldrig hyra ut en hyresrätt för korttidsboende i andra hand, men reglerna ser annorlunda ut gällande att ta in en inneboende. Det är alltså skillnad på att hyra ut ett rum eller en hel lägenhet. För den som bor i bostadsrätt gäller regler i föreningens stadgar, och man behöver också tillstånd från föreningen. Tänk också på att kolla igenom dina försäkringar ifall något skulle hända bostaden vid uthyrning. En bra princip är att alltid kolla en gång extra med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen innan du bestämmer dig för att hyra ut.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergposten.

Airbnb:

Det finns flera olika sätt att hyra ut sin bostad i andra hand. Tjänsten Airbnb är ett av dem, och fokuserar framför allt på uthyrning vid resor.

Innan du hyr ut – kolla med din hyresvärd eller bostadsrättsförening vad som gäller för just dig.

Airbnb har slagit igenom stort i stora delar av Europa, men är något mindre populärt i Sverige på grund av restriktioner i lagar och regler.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här