Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Hon blev kär i tång och blev konstnär på kuppen

Eva Maria Hay hade aldrig jobbat konstnärligt förrän hon började samla uppspolade tångruskor på stranden.
– Det är mycket som kommer från havet som är vackert.

Egentligen är hon ekonomiföreståndare och har jobbat med mat i hela sitt liv men när dottern Louise Hay började intressera sig för tång tog livet en lustig vändning.

– Jag tyckte att det var spännande och gick en kurs tillsammans med henne för att lära mig mer. Det är en förunderlig värld under vattenytan.

Det hon inte hade kunnat föreställa sig var hur vacker tången är även ovanför vattenytan.

– Tar man sig lite tid så finns det mycket att hitta under strandpromenaden. Det är mycket spännande som flyter iland.

Hon älskar havet

Eva Maria Hay har bott i Varberg i hela sitt liv och har alltid älskat havet. Att tången skulle vara obehaglig att ta med hem är inte en upplevelse hon delar.

– Om den luktar illa? Den luktar hav. Det är inte mer med det, säger hon.

Tång är en alg som är nyttig och rik på mineraler vilket gör den till ett spännande födoämne men när Eva Maria började ta del av tångens fantastiska värld blev hon allt mer intresserad och ville nörda in sig.

Bokpressen kom till användning

Hon visar upp olika exemplar som hon har pressat. Det är sockertång, blåstång, fingertång, havssallad och flera andra sorter. En del är kraftfulla och växer i stora ruskor, andra är små och spretiga som små miniatyrträd.

För att torka och pressa tången som hon hittade på stranden behövde hon någonting tungt.

– Jag gick och tittade bland böckerna här hemma i biblioteket tills jag kom på att jag kan använda den gamla bokpressen som jag alltid har varit så förtjust i.

Pressen är ett arv efter hennes mor och far som drev Lundgrens bokaffär i Varberg i många år. Bokpressen har funnits som en prydnad i affären och har hängt med länge.

– Det var så härligt att den kom till användning.

Solen bleker tången

Hon gör både små och stora tavlor och trycker även upp affischer och kort.

– Det gör jag delvis för att bevara färgerna. Tång är väldigt ljuskänslig och de gröna och lila färgtonerna som du kan se på bilden här skulle annars blekna med tiden, säger hon och håller upp en tryckt bild.

När hon såg att Konsthantverkarna sökte konstnärer att ställa ut slog hon till. Nu visar hon sina bilder hos dem hela sommaren från och med onsdag.

LÄS OCKSÅ: Hallands nya matpatrioter kraftsamlar på Spiseriet

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här