Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/40

HN är med när kräftan går till

Kräftsäsongen pågår för fullt, men vilka är fiskarna som ser till att faten dignar med läckerheter på kräftskivan? HN:s fotograf Edith Camilla Svensson hängde med proffsen Anders Fabricius och Johnny Nilsson på en nattlig fisketur utanför Bua.

Klockan sju en måndagskväll lämnar båten Tärnan kajen i Bua för en natts kräftfiske. Gubbarna på kajen skakar på huvudet över att en ”däga” är med ombord. Tydligen är det en gammal skröna, om man har kvinnor med på båten så går redskapen sönder eller så blir fångsten dålig.
– Det var ju det att de inte tyckte om när fruntimrer gick över redskapen. De va rädda att trålen skulle riva eller att det skulle bli dålig fångst, att det betydde otur, säger Johnny Nilsson på äkta Bua-dialekt.

 

 

Men fiskarna Johnny Nilsson och Anders Fabricius är våghalsiga och tar risken.
Uppe i styrhytten skiner solen in när vi lämnar land. 
Utanför Krokstads udde lägger de i trålen och kör långsamt fram och tillbaka en väl utarbetad rutt med trålen släpande efter sig. Solen går ner och vi ser Ringhals, Bua och Värö Bruk lysa längs kusten.
– Man vill änna inte åka längre än att man ser Bua, säger Anders Fabricius och skrattar.

Det är en livsstil och frihet

Han och Johnny har fiskat i 30 år.
–  Jag började fiska för jag tyckte det var roligt, berättar Anders.  Fick min första eka när jag var 9-10 år. Jag brukade titta på när trålarna kom i hamn och fick en femma om jag öste ner isen till dem. 
– Det är fortfarande roligt men om man tittar på löneutveckling och sånt så är det kanske inte så saftigt. Men det är en livsstil och frihet. 

Runt halv två på natten är det dags för första upptagningen av trålen. En kräfta hänger redan i kedjan som trålen dras upp med.
– Det här bådar gott, säger Anders Fabricius.

Fin fångst

Det visar sig vara mycket fångst i nätet. 
– Vi sorterar, tvättar och isar fångsten och ställer den i lastrummet. När vi kommer i hamn så ställer vi den i isrummet där den senare transporteras upp till fiskauktionen i Göteborg där den säljs, säger Anders Fabricius.

När sorteringen är klar finns det tid för tv-tittande och mat. Halv sex på morgonen är dags att ta upp trålen igen och samma procedur görs om igen.

Resultatet av nattens fiskande blev 270 kilo kräftor. Det är mer än vanligt. När vi glider in mot kajen så kommer gubbarna fram igen, nyfikna över hur fisket gått. 
– Tänk så mycket vi fått om hon inte varit med, skrattar Anders och syftar på den gamla skrönan. 
 

Läs också reportaget om Mikael Rydsten i BuaHan tror på fiskets framtid

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här