Hjärtmottagningen är invigd

Hur liten är världens minsta pacemaker? Och hur ser det ut när hjärtat arbetar? Det fick besökarna veta på Hjärtmottagningens invigning under onsdagen.

ANNONS
|

Med hjärtformade chokladpraliner och förfriskningar invigdes Hjärtmottagningen vid Hallands sjukhus i Varberg i onsdags. Vi har tidigare berättat om att Hjärthuset som drevs av Capio på uppdrag av Region Halland stängdes med kort varsel vid årsskiftet.

Tillfälliga lokaler fick ställas i ordning på sjukhuset tills de kunde flytta in i de nya lokalerna den 1 juni.

– Det känns jätteroligt, säger Susanne Johansson, avdelningschef.

Slutenvården för hjärtpatienter har funnits på sjukhuset sedan tidigare. Nu finns den öppna och slutna vården samlad. Det gör att samarbetsmöjligheterna ökar och patienterna får en kontinuitet i sitt omhändertagande.

– Det här är helt underbart att det har blivit klart. Vi vet vilka omständigheter de har jobbat under, säger Lars-Inge Lundahl länseftervårdsombud för Riksförbundet HjärtLung.

ANNONS

Patientoro

När Hjärthuset stängde fanns det en stor oro hos patienterna för hur det skulle bli.

– Oron har gått över, säger Jan-Bertil Carlsson från samma förening.

Mottagningen tar bland annat emot patienter för uppföljning med råd om livsstilsförändringar och medicinering. Som en del i det erbjuds patienten hjärtskola och träning. Hjärtsviktspatienter följs upp och Hjärtmottagningen har dessutom ett länsansvar för sviktpacemaker och ICD-behandlingar. (Inplanted cardiac defrillibator.)

Sjuksköterskan Martina Pedersen Erdinc visar upp några olika modeller av pacemakers. Den nyaste varianten är en pytteliten variant som för tankarna till ett fiskdrag. Till skillnad från andra varianter sätts den direkt i hjärtat. I Halland har två personer fått den hittills. Om det blir bakterietillväxt på den vanliga pacemakern kan den vara ett alternativ.

Flimmermottagning

Sjuksköterskorna Linnea Vestbö och Åsa Lundin berättar om flimmermottagningen. Här kan patienter som nyligen drabbats få information om sjukdomen. De undersöks och kan få med sig en apparat hem för att "fånga flimret" när det uppstår.

– Vi har lärt oss saker längs vägen och gör färre onödiga konverteringar nu, säger Åsa Lundin.

Veronica Jansson har jobbat på Hjärtmottagningen sedan april. Hon är biomedicinsk analytiker, en yrkesgrupp som inte arbetat här tidigare.

ANNONS

– Jag har fått bygga upp allt från början men det har fungerat över förväntan. De andra är också nöjda eftersom jag avlastar dem i deras arbete, säger hon.

ANNONS