Hjärthuset stänger - oro bland patienter

I över tio år har nästan all planerad hjärtsjukvård i Varberg skett på Hjärthuset. Men efter nyår upphör regionens avtal med verksamheten, och bland patienterna är oron stor.

ANNONS
|

Capio har drivit Hjärthuset på Torggatan sedan 2003, och har i dag runt 4500 besök per år. Avtalet med Region Halland har förlängts i omgångar, men efter nyår är det stopp.

– Vi tycker det är väldigt tråkigt. Vi är stolta över personalen som har byggt upp en så bra verksamhet. Just nu finns en stor sorg över att vi inte kommer kunna finnas kvar, säger Hjärthusets verksamhetschef Ulrika Persson.

Hos patienterna har beskedet rört upp känslor.

– De är ganska oroliga, och det är svårt när vi inte kan ge exakta besked om hur det blir. Men vi vet att patienterna blir omhändertagna på Hallands sjukhus, och vi ska försöka göra övergången för dem så bra som möjligt, säger Ulrika Persson.

ANNONS

HN har pratat med en av patienterna, som är tveksam till att vården och bemötandet kommer att bli lika bra framöver.

– Jag är förtvivlad, och många med mig. Hjärthuset har en så fin och personlig vård, med kunnig och engagerad personal, säger hon.

Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande, förklarar att det inte längre var möjligt för regionen att förlänga avtalet med Hjärthuset utan att göra en omfattande upphandling. Dessutom har det kommit nya nationella riktlinjer för kardiologin sedan avtalet skrevs.

- Nu tar vi ett helhetsgrepp och ser över hela hjärtsjukvården, både den öppna och den slutna. Det finns klara indikationer på att mycket av den öppna hjärtsjukvården kan ske i Närsjukvården, säger han.

Han betonar att regionen inte är missnöjd med Hjärthuset, och framhåller att patienterna inte behöver oroa sig för vården framöver.

– Syftet är självklart att hjärtsjukvården ska bli bättre, säger han.

I ett första skede hänvisas Hjärthusets patienter till sjukhuset i Varberg. Där finns i dag en mindre mottagning för den öppna hjärtsjukvården, som ska byggas ut.

Områdeschef Markus Lingman berättar att mottagningen kommer att ha ett något annorlunda arbetssätt jämfört med Hjärthuset.

ANNONS

– De har haft en tyngdpunkt på läkarbesök, även vid enklare fall. Vi kommer att i större utsträckning använda kompetensen hos våra duktiga sjuksköterskor och biomedicinska analytiker, som möter många av patienterna.

Innebär det en likvärdig vård?

- Det finns god vetenskap på att det ger ännu bättre vård. Särskilt för hjärtsviktpatienter, som får en bättre tillgänglighet till sin sjuksköterska. Och en hjärtläkare finns alltid där vid behov.

Hur ser du på förändringen?

- Det är helt nödvändigt att utveckla hjärtsjukvården i Halland, och det är enklare när alla verksamheter tillhör en och samma vårdgivare. Vi kommer att göra något bra av detta, och utveckla hjärtsjukvården som helhet i Halland, säger Markus Lingman.

ANNONS