Peter Börjesson hoppas verkligen att statyn återfinns. Nu erbjuder han hittelön för att den ska komma till rätta.
Peter Börjesson hoppas verkligen att statyn återfinns. Nu erbjuder han hittelön för att den ska komma till rätta. Bild: Annika Karlbom

Hittelön utlovas till tips om försvunna statyn

Den som kommer med ett tips som gör att statyn Hästen och Bonden återfinns får en hittelön på 10 000 kronor. – Den har ett viktigt symbolvärde och är mångas favoritstaty, säger Peter Börjesson.

ANNONS
LocationVarberg||

Bronsstatyn Bonden och Hästen av Nanna Ullman har stulits från sin plats i Pilhagen. Varbergshistorikern Peter Börjesson blev ledsen när han hörde talas om det.

– Det är jättetråkigt. Jag hade en stadsvandring i går då vi gick förbi platsen där den tidigare stod och många är upprörda över det som hänt, säger han.

Tips belönas

För att öka chanserna att statyn ska komma tillbaka utlyser han en hittelön på 10 000 kronor till den som kan komma med ett tips som gör att den hittas. Tipsen lämnas med fördel till polisen eller Varbergs kommun.

Bonden som är avbildad på skulpturen hette Albert Pettersson och hästen var en ardenner med namnet Sally. Albert Pettersson var en småbonde på Tjörn.
Bonden som är avbildad på skulpturen hette Albert Pettersson och hästen var en ardenner med namnet Sally. Albert Pettersson var en småbonde på Tjörn. Bild: Annika Karlbom

Vet du hur stort värdet på statyn är?

ANNONS

– Den är ju omöjlig att sälja på laglig väg. Jag såg någon som skrev på Facebook att kilopriset om den smälts ner och säljs är 35 kronor. Om den skulle säljas på auktion kanske den skulle gå på 30 000-40 000 kronor. Jag har svårt att tro att någon stjäl den för att ha den hemma.

Peter Börjesson bor själv cirka hundra meter från Pilhagen men har inte sett något misstänkt. Han känner väl till både konstnärens och statyns historia. Nanna Ullman föddes i Danmark och hennes pappa var den kände Skagenmålaren Viggo Johansen.

Målaren Sigfrid Ullman föddes i Varberg och gifte sig med Nanna Ullman. Tillsammans bosatte de sig i Göteborg men de hade kvar kontakten med Varberg livet ut. Sigfrid Ullmans bror Gustaf Ullman var en känd författare.

Nanna Ullman har också gjort Ullmanstatyn som är en minnesskulptur till Gustaf Ullmans minne. Den står vid strandpromenaden. När Nanna Ullman avled 1964 köptes Bonden och Hästen från dödsboet av Varbergs stad. Nanna Ullman vilar i en grav på S:t Jörgens kyrkogård i Varberg.

Väl vald plats

Att den placerades i just Pilhagen kan det finnas två förklaringar till. Tidigare stod en väderkvarn där. Den kan ha placerats där för att det skulle se ut som att den var på väg till eller från kvarnen med säd/mjöl. På grönytan mitt emot gamla Mixen var det förr en oxmarknad. Bonden skulle också kunna ha varit där.

ANNONS

Skulpturen renoverades för några år sedan och är Varbergs enda ryttarstaty.

– Den är lite mer modest än Kopparmärra i Göteborg, säger Peter Börjesson.

Peter Börjesson håller i stadsvandringar i Varberg. I fredags stod statyn på sin plats men den saknades under måndagen.
Peter Börjesson håller i stadsvandringar i Varberg. I fredags stod statyn på sin plats men den saknades under måndagen. Bild: Annika Karlbom
ANNONS