Historiskt sigill i nyutgåva om fästningen

Varberg hade inte kunnat skryta om sin fästning om det inte vore för Greve Jakob. Nu vet man hur hans sigill såg ut.

ANNONS
|

Tiden var slutet av 1200-talet när danska Greve Jakob Nielsen grundlade Varbergs borg som senare blev Varbergs fästning. Om honom och om fästningens långa historia står det väl beskrivit i boken "Varbergs fästning och dess roll i Hallands historia" som kom 2013. Nu har den boken, som Hallands kulturhistoriska museum står bakom, fått en något tunnare nyutgåva: "Varbergs fästning - en tidresa".

– Boken har färre sidor än den förra. Det är många som är intresserade av fästningen och vi ville erbjuda dem en enklare och lite billigare variant, säger bokens redaktör Pablo Wiking-Faria, som är förste antikvarie på museet.

ANNONS

Innehållet från den tidigare boken har alltså kortats ner men är i övrigt i princip likadant, förutom en detalj - bilden på Greve Jakobs sigill.

– Under arbetet med den förra boken hade man inte hittat sigillet, det var iallafall inte känt för alla. På medeltiden var det bara adelsmän och kungar som hade sigill. Det är en typ av lackstämpel som fungerade som en underskrift på dokument, säger Pablo Wiking-Faria.

I den tidigare boken finns Greve Jakob Nielsens historia berättad, men ingen bild på hans sigill. Under arbetet med den nya boken hörde Pablo Wiking-Faria talas om att det fanns en bild på sigillet i Sorö kyrka på Själland. Han åkte dit och fick hjälp av en bibliotekarie att leta fram bilden i arkiven. I bokens kapitel om sigillet finns en beskrivning från 1306: "I den övre delen är en gående leopard... Och under leoparden är en mark beströdd med sådana blommor, som kallas sjöblad".

– I dag hade vi kanske kallat det ett lejon och hjärtan, men det var så det beskrevs då. Jag tycker det är roligt att sigillet är med i boken, just för att det var Greve Jakob som grundlade borgen. Han är en nyckelperson till att byn utvecklades till en stad som nu är Varberg.

ANNONS

Ytterligare en ny detalj i "Varbergs fästning - en tidsresa" som kan locka den historieintresserade, är att Hallands regentlängd för första gången finns i tryck.

– Regentlängden går att läsa på utställningen "Halland genom tiderna" som finns på museet, men utställningen gjordes efter den förra boken. Men regentlängden finns nu att läsa längst bak i den nya boken, säger Pablo Wiking-Faria.

ANNONS