Historisk plats som har blivit Pokéstop

I 15 år har Rolandh Nilsson guidat besökare på kyrkogården vid det gamla kustsanatoriet. I sommar har även hängivna Pokémon-spelare hittat hit.

ANNONS
|

Sommarens utan tvekan största fluga märks även här. På och bredvid muren längs med kyrkogården sitter flera personer och tittar på sina mobiltelefoner.

– Detta är ingenting, ibland har hela muren varit full, säger Rolandh Nilsson och skrattar.

Alla är dock inte här denna torsdagskväll för att leta efter animerade figurer med hjälp av mobiltelefoner. I det lilla kapellet har runt 15 personer samlats. Rolandh Nilsson berättar om kustsanatoriets historia, precis som han har gjort varje sommar de senaste 15 åren.

Rolandh Nilsson har själv varit patient på det gamla sanatoriet Lia Hof i sin ungdom.

I början av 1900-talet började lungsjukdomen tuberkulos (TBC) att spridas. För att behandla de insjuknade byggdes sanatorier runt om i landet. Under den här perioden lades även grunderna till Apelvikens kustsanatorium. Det var stadsläkaren Johan Severin Almer som sommaren 1902 gav vård åt några barn med körteltuberkulos, även kallat skrofulos.

ANNONS

Sanatoriet kom att bli en plats för vård av körtel-, led- samt bentuberkulos hos främst barn och ungdomar. Även om de flesta patienter blev friska under sin vistelse så var det också en del som avled till följd av sjukdomen.

Den lilla kyrkogården vid kurorten bär på en sorglig historia. Här begravdes de fattigaste tuberkulossjuka barnen, de vars familjer inte hade råd att ta hem kropparna. Patienternas resor till och från Apelviken betalades av staten, men om patienten avled fick de anhöriga bekosta hemtransporten.

– Denna kyrkogård är ett bevis på fattigsverige. Hade man haft råd hade man tagit hem kistorna, säger Rolandh Nilsson.

Till en början begravdes de avlidna på Sankt Jörgens kyrkogård, men 1924 tog doktor Almer initiativ till att låta anlägga en sjukhuskyrkogård intill sanatoriet. Drygt 130 personer ligger begravda på kyrkogården, de flesta av dem patienter men även doktor Almer själv.

Kapellet används än i dag. Inte till begravningar, men däremot till bröllop och dop.

Läs också:

ANNONS