Himmelsberg – nytt reservat i Skärtedalen

Länstyrelsen ger klartecken för naturreservat på Himmelsberg. Området ska bli ett skyddat hem för djur och natur, men också en plats för friluftsliv.

ANNONS
|

I Skärtedalens böljande och öppna landskap har en av kullarna fått status som Naturreservat av Länsstyrelsen. Himmelsberg med bäckar i anslutning till Himleån är hem till branter beklädda med ekskog, fornlämningar och en mängd djur och växter som vittnar om höga naturvärden.

Länsstyrelsen tog upp ärendet efter att en av markägarna hört av sig och själv visat intresse för att ge området naturreservatsstatus. Förra veckan togs beslutet efter en lång process av remisser, art- och områdesinventering, och avtal med samtliga markägare.

Syftet med reservatet är att bevara och utveckla den biologiska mångfalden i området, speciellt den kopplad till ekskogen. Detta innebär även en del restriktioner för markägarna och besökare runt området. Bland annat förbud mot produktionsinriktat skogsbruk och vissa skyldigheter kring försiktighet och hänsyn här man rör sig i naturen.

ANNONS

Varbergs kommun har fått ge synpunkter på projektet och skriver i ett yttrande att Himmelsberg är en del av ett område som de tidigare utpekat i deras Naturvårdsprogram.

”Varbergs kommun ser positivt till att området även fortsättningsvis kan utgöra ett närnatur- och friluftsområde för boende i området och att allemansrätten inte begränsas mer än vad som krävs för att bevara områdets naturvärden.” - skriver kommunstyrelsen.

Nu väntas insatser för att förbättra tillgängligheten för besökare. Länsstyrelsen föreslår en markerad stig, informationsskylt, sittbänk vid bergets utsiktsplats och parkering.

ANNONS