Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oavsett vad det blir av Björkgårdens stugby hoppas ägaren Pierre Heramb på att det ska gå bra för alla inblandade. Och i synnerhet de människor som måste flytta från boendet.

Himles asylboende kan komma att säljas

Migrationsverkets avveckling av Varbergs asylboenden fortsätter, och i juni kommer Björkgården i Himle att stängas. Ägaren Pierre Heramb funderar på att sälja. – Vi har pratat om flera olika möjligheter, men försäljning är mest troligt, säger han.

Efter den 20:e juni kommer samtliga asylsökande ha flyttat ut från Björkgårdens stugby i Himle. Boendet kommer då stå tomt. Vad som händer sedan är fortfarande oklart, även om det lutar mot försäljning.

– Kommunen har sagt att den är intresserad av att köpa marken för verksamhetsområde, säger Pierre Heramb. Men vi kanske väljer att sälja till en privat entreprenör, eller inte alls. Vi har ingen brådska med det beslutet.

Kommunstyrelsens ordförande, Ann-Charlotte Stenkil (M), om kommunens intresse:
– Det stämmer. Vi har ju ett uppdrag liggandes till tjänstemän att bevaka alla markförsäljningar som är på gång. Vi har frågat och legat på lite om den marken, säger hon.
Varför då?
– Det ligger i ett strategiskt område nära motorvägen som man kan få fart på. Det är ett utmärkt läge att få framtida företagsetableringar på. Men jag tror säkert att det finns fler som är intresserade, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Magnus Sjöberg på samhällsutredningskontoret säger att kommunen haft inledande diskussioner med säljaren Pierre Heramb.
– Men vi har inte kommit så långt i förhandlingarna. Först och främst ska vi komma överens om en värdering och ett pris som alla är nöjda med, säger han om den 309 000 kvadratmeter stora tomten.

Det tillfälliga bygglovet som gäller vissa delar av Björkgården går ut i september 2018. Och om marken säljs är det inte säkert att stugorna följer med.

– Det kan bli så att någon köper marken och någon annan köper stugorna. Då flyttas de helt enkelt.

Det var i slutet av 2011 som stugbyn öppnades för asylsökande. Den ligger i anslutning till Fun City, som då höll på att stängas. Nöjesparken hade sett färre och färre besökare genom åren, och Pierre Heramb valde att tänka om. Björkgården gick då från att vara semesterby till tillfälligt asylboende.

– Vi öppnade boendet för att det fanns ett behov. Men nu verkar det som att det behovet inte finns längre.

Enligt Migrationsverket avvecklas just nu 183 tillfälliga asylboenden i hela landet. Varbergs kommun har tre sådana asylboenden, och förutom Björkgården i Himle kommer även ett boende i Mäshult att avvecklas. Anledningen är att färre personer söker asyl i Sverige än tidigare.

– Förhoppningsvis har det blivit lugnare i världen, men det är bara en spekulation. Som sagt, vi har funnits på grund av behov.

Björkgårdens stugby fick vara asylboende i lite mer än fem år, och Pierre Heramb har haft löpande kontakt med Migrationsverket angående stängningen sedan början av året.

– Vi har haft en jättebra kontakt med Migrationsverket, och jag tror inte de hade avvecklat om de inte hade kontroll på läget.

– Nu hoppas jag bara att kommunen har en plan för varje individ. De här människorna har gått igenom tillräckligt. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här