Himle runt hörnet – men det finns hopp om fler villor

Förr fanns samlingsplatserna kring stationen och affären. Men när det mesta har lagts ner? – Den enda platsen vi kan samlas vid är på kyrkogården, säger Gösta Börjesson, sann Himlevän som föddes och bor kvar på orten.

ANNONS
LocationHimle||

Järnvägens utveckling i slutet av 1800-talet hade en förmåga att väcka en slumrande landsbygd till liv. SJ kunde i princip göra lite som de ville när de placerade ut stationsbyggnader längs nya järnvägslinjer. Och vad hållplatserna skulle heta kunde bli lite som makten i Stockholm önskade. De kanske tittade på kartan och sedan var det inte så noga.

Bygdens folk var sällan med om att fatta beslut. Det där kanske känns igen även nu även om formerna för objekten förändrats – som till exempel när det ska byggas hus på höjden.

Spannarp hade kanske varit mer naturligt eftersom kyrkan ligger en bit bort. Det som avgjorde var att det redan fanns en station med namnet Spannarp utanför Ängelholm. Himle (eller Himble som det också stavades) blev namnet. 1231 beskrevs området Hænøflæ. Den härliga stavningen tappade vi tyvärr bort på vägen.

ANNONS

Ny station gjorde att verksamheter byggdes upp kring stationen. Här fanns det mesta folk behövde – till och ett eget fotbollslag för bygdens pojkar och gymnastik för främst flickor.

Efter stationens stängning och ett snart igenväxt spårområde har byn tystnat. Det fanns ett aktivt lekland som gick under flera namn innan den definitiva stängningen.

Under 1970-talet var Western Saloon ett begrepp för det bilburna brum-brumfolket som kanske mest gillade att stå och att hänga på parkeringen. För det var så det funkade. Det var utanför det ”roliga” hände.

Många lite äldre minns också Björkgården där stora artister som Joe Labero höll i magiska föreställningar. Minnesvärt var även Jörgen Mörnbäcks krogshow. Tänk att det blixtrade och glänste i Björkgården.

Helt annat är det nu.

– Vartenda fönster är sönderslaget, säger Gösta Börjesson.

Leklandsområdet har varit nöjesplats för många barn.

– Nu kör en del epatraktor och det är väl lättare att komma härifrån.

Finns det något positivt?

– De bygger hus igen. Dessutom är det inte långt till motorvägen om man pendlar.

Dessutom ska området vid gamla leklandet förberedas för industri – eller om det blir bostäder. Det tvistas fortfarande om det.

Hittar vi fler fina egenskaper med Himle?

– Det är väldigt lugnt här, säger Gösta Börjesson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS
ANNONS