Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Himle Gif – laget som gick upp i rök

Fotbollsföreningar fanns förr i var och varenda tätort. Himle Gif var en av attraktionerna när järnvägen gick förbi samhället.

Kommunen klippte länge gräsplanen belägen en snedspark från bygdegården. Men den tiden är förbi. Nu sköts klippning manuellt av getter. Den fuktiga planen är dessutom hem för ett gäng vettskrämda harar.

Himle Gif levde som förening mellan 1932-60, enligt Kent Petterssons välordnade dokumentation. Klubbdräkten var under de första åren gul tröja med gröna byxor. Efter det varierade klubbfärgerna mellan blå tröja samt vit eller blå byxa.

Gymnastik var den första stora sektionen i klubben. De tränade så bra att de fick tillfälle att delta i en uppvisning inför Prins Bertil.

En sak som kan konstateras är att många klubbar hade ”Gif” i klubbnamnet. Varbergs Gif var en pionjärklubb och möjligen en inspiration för att klubbar ”skulle” heta Gif. Så är och har det varit i Tofta, Hunnestad, Rolfstorp. Det kan också vara så enkelt att de hade gymnastik på programmet. Men varför Gymnastik och Idrottsförening. Var gymnastik ingen idrott? Det är något att fundera över för amatörfilosofer.

Fotbollen höll sig i seriespel 1948 till 1957/58. Två arbetslösa ungdomar från Fritsla fick arbete på ett lantställe. Det visade sig att båda hade goda fotbollskvaliteter att dela med sig av i Himle.

När laget skulle möta konkurrenten Tvååkers IF på Moavallen (vid Moarna) tog Himle till det finurliga tricket att spela med tolv man på banan.

”Efter protester från Moalagets lagledare utgick Viktor godvilligt” lyder rapporten som fångats av Kent Pettersson, fotbollshistoriker i Varberg. Himle Gif förlorade med 0–4.

Gösta Börjesson har dokumenterat en del.

– Planen var ofta fuktig och ingen var rädd om dem. 4H hade också verksamhet liksom Tvååkerskorpen. Det är inte så längesedan den blev en fårahage. Den skulle nog fortfarande gå att använda. Målen står ju kvar. Kommunen klippte ju den in i det längsta.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här