Hemmajobb – du har väl inte glömt att fylla på bläckhornet?

Du kanske redan har drabbats av en form av leda efter allt hemarbete. Förr fanns det massor av pinaler i hemmakontoret som nu tycks vara spårlöst väck.

ANNONS
|

När stämplade du ett dokument senast?

När slängde du ut frågan: Vem tusan har tagit läskdabben nu när jag som mest behöver den?

Fyll på bläckhornet och fundera på de där frågorna en stund.

De som nått medelåldern känner säkert igen en del av det som tillhörde hemmakontoren i de forna tiders finare hem.

Vi hittar ett hålslag som tillhört Hammarqvists smedja på Borgmästaregatan. Hålen är dock inte anpassade till dagens standardiserade mått.

Det är väl bara hålslaget som överlevt i dagens kontor. Många fakturor och dokument saknar ofta hål. Det papperslösa kontoret är inte alltid papperslöst som siarna spådde för inte så längesedan.

ANNONS

Heimdal höll ungdomen nykter

Ungdomsförbundet Heimdal har en kvarlämnad stämpel i museets magasin. Gruppen tillhörde nykterhetsrörelsens loger Westkusten och Varbergs Väl.

– Målet var att utbilda medlemmarna till goda nationalgodtemplare och goda medborgare. I de tidiga protokollsböckerna framgår att ämnen som religion, socialpolitik eller övergång till annan orden inte fick tas upp till behandling, berättar Anders Andersson på Folkrörelsernas arkiv.

Stenkärlsfabriken levererar

I magasinet hittar vi ett skrivbordsställ tillverkat på Varbergs Stenkärlsfabrik. Thor Andersson arrenderade rörelsen under perioden. Selma Andersson var brukaren.

Dagens kontorsmaterial är sällan lokalproducerat utan görs ofta i Asien och riskerar köra fast med något fartyg i Suezkanalen.

Den härliga glasflaskan med rött bläck har en gång använts i Gåsakulla (öster om Tvååker) och är av fabrikat Barnängens Tekniska Fabrik Stockholm, Petrograd (nuvarande St Petersburg).

Men så har vi läskdabben – ett ord som kanske kan te sig rätt lustigt (dabb var under barndomens 1970-tal ett annat ord för att få stryk). Dabben kom till Hallands kulturhistoriska museums samlingar 1942. En gåva från Bengt-Arne Person (1927-2018, f d länsmuseichef i Halland 1961-92).

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS