Hem med färg och djur ger Mårten Nordhall energi

Mårten Nordhall brinner för musik, djur och växter. Hans senaste projekt har varit att ge liv åt ett gammalt stall där han kombinerar de två sistnämnda.

ANNONS
|

Strax efter Harabäckens golfklubb går det in en liten grusväg åt vänster. Längs med vägen ligger några få fastigheter med adress Stenstorp. Här har Mårten Nordhall, 42, funnit sig till ro.

– Jag är uppvuxen i Varberg, men har alltid gillat landet. Djur och natur har legat mig varmt om hjärtat sedan barnsben, säger han.

Sedan fyra år tillbaka hyr han den klassiska Hallandslängan med röda väggar och vita fönsterfoder utanför Gödestad. Gården uppfördes i slutet av 1800, eller början av 1900-talet.

– Det var ren tur att jag hittade det här stället, säger Mårten Nordhall.

För ett par år sedan kom tankarna allt mer på att han ville göra något med det gamla stallet som ligger alldeles intill boningshuset. Djurintresset fick honom att fundera över att skaffa höns och får.

ANNONS

Mycket arbete

Men hans planer krävde en del arbete i lokalen.

– Det här var två gamla grisstall. Här var väldigt gammalt och inte så fräscht. I den bortre delen har det varit kor tidigare, men här hade inte varit djur på 10-15 år.

Att blåsa ut gamla svinstior är inget för den äckelmagade.

– Det var mycket grisbajs och väldigt ingrott. Det är något av det äckligaste jag har gjort. Men skam den som ger sig, säger Mårten Nordhall.

Färg i stallet

Ladugården har under Mårtens vingar fått en betydligt mer ombonad känsla. Rosor, pelargoner och dahlior ger färgklickar.

– Pelargoner har jag hållit på med i 10-15 år. Min farmor tyckte om växter och blommor och sen har väl jag kört vidare med min egen stil. Jag gillar att ha mycket färg runt omkring mig.

Väggen intill fårens box pryds av en dalainspirerad Kurbitsmålning som även den sprider sprakande lyster. För en utomstående är det lätt att tro att Mårten Nordhall redan från början haft en klar bild över hur han har velat ha det.

– Nej, det bara växer fram. Jag tar det på volley, vissa grejer i alla fall. Sedan har jag ägnat en del nattetid åt lite funderingar.

Till vardags arbetar Mårten Nordhall som resurspedagog på en skola i Ullared. Han är också verksam som musiker och släppte sitt debutalbum i våras.

ANNONS

Att ha det fint hemma är viktigt för honom och ger energi åt allt det andra.

– Det är väl ett helhetskoncept. Ska man sjunga bra så måste man må bra och ha det bra. Jag tycker om inredning och har mycket gamla grejer. Det är nästan bara arvegods och loppisfynd. Jag gillar sådant som är gediget och har själ i sig. Inga nya saker, avslutar Mårten Nordhall.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS