Hejdlöst jubel efter HK Varbergs fina vår

Det är inte bara herrarna som lyfter i HK Varberg. Damlaget har nästan varit oslagbart i division 3 under det senaste halvåret. – När jag kom pratade vi om vi skulle ha ett damlag eller inte, säger Mattias Roth.

ANNONS

Det finns anledning att jubla. HK Varbergs damer har förlorat en seriematch sedan november. Den härliga uppryckningen gav laget en tredjeplats i division 3. I sista matchen besegrades Heids andra farmarlag Heidlös med 32–25.

Det råder ingen tvekan om att tränaren Mattias Roth fått se ett uppsving. När den förre linjespelaren anslöt som tränare för tre år sedan, var det för att leda 01:orna. Damlagets rutiner innehöll inte riktigt de krav som krävs för att vara med och slåss i toppen. De senaste åren har något hänt. Fjolårets bottenstrid är i år utbytt mot en härlig svit och nosande i toppstriden. Några ödesdigra förluster har kostat laget direkt uppflyttning.

ANNONS

Roth avslutade den egna spelarkarriären efter förra säsongen. Det innebär att Roth även hunnit med att se lagets matcher oftare.

– Det är mycket enklare nu. Tidigare kunde vi träna på grundspel. Nu nöter vi i stället in detaljer i spelet.

Tre lagträningar med boll plus två pass i gymmet har förenklat vägen mot framgång. Och man kan tänka att ledarrollen är oerhört viktig. När det ställs krav och en grupp bestämmer sig för gemensamt mål – ja, då blir det mycket enklare att utvecklas.

HK Varberg kommer trea i division 3 och det innebär ingen uppflyttning. Men det finns möjligheter som kan öppna sig. Regionen som Handbollförbundet Väst planerar att göra om serierna med tre grupper på hösten. Efter nyår bildas nya kvalserier där lagen spelar om upp- och nedflyttning.

Målet är att ha tre grupper med sex lag. I dagsläget finns det 14 lag i två serier. Ettorna flyttas upp i division 1 och två lag från regionen flyttas ned. Det innebär att det kan bli vakanser.

– Frågan kommer att ställas i turordning till lagen, säger Towa Almqvist på Handbollförbundet Väst.

Den 27-28 april är det möte och serierna läggs som förslag.

– Därefter vet vi mer, säger Almqvist på förbundet.

ANNONS

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS