I början av juni kom en kvadratisk skulptur i fiberbetong på plats utanför simhallens entré.
Den som tittar närmare får se en topografisk karta av havet under vattenytan. Varberg märks ut av ett hopptorn av brons. Tornet är en miniatyr av det hopptorn som finns inne i simhallen.
– Jag tänker på mod att hoppa och ge sig ut i det okända, säger Alvaro, som också tycker det är spännande med bilden av hur havet kan se ut under ytan.
– Vi har alla en bild av havet. Men vi vet mindre om hur det ser ut under ytan.
För att skapa skulpturen har han tagit hjälp av kartor från Stockholms Universitets maringeologiska avdelning som kartlägger havsmiljön och vad som finns under ytan.
Skulpturen har gjutits i Stockholm och sedan fraktats till Varberg där den kom på plats i början av juni.
– Ett sånt här stort projekt blir ett samarbete mellan många människor, säger Alvaro. Jag kommer med idén, men sedan handlar det också om att hitta kunniga människor som kan arbeta tillsammans. En mycket viktig del har till exempel varit att ta fram betongen, som är en fiberbetong som är både lättare och miljövänligare än vanlig betong.
Färger från barn och ungdomar
Alvaros utsmyckning av simhallen består av tre delar. Den stora skulpturen utanför entrén, en vägg och delar av en vägg utmed långsidan av femtiometersbassängen. Det är en mosaikvägg som består av plattor vars färger tagits fram i samarbete med Varbergsbor.
– Vi hade en träff med barn på Komedianten och en träff med tonåringar från simklubben. De fick ta bilder av sina favoritplatser vid havet. Ur dessa bilder har jag sedan valt en pixel med en färg. Varje barn som var med kommer att kunna gå fram och peka på sin färg där på väggen, säger Alvaro.
Vi betraktar mosaiken en stund under tystnad. Plötsligt pekar Alvaro på en del i mitten av den.
– Ser du hur vattnet delar sig åt sidorna och det kommer fram en strand i mitten? Det var ingenting jag hade planerat. Det växte fram ut barnens färger och en plötslig upptäckt att det kunde bli så om man satte plattorna annorlunda. Det är sådant som plötsligt överraskar en när man arbetar med konsten, säger Alvaro.
Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.
Fler nyheter om Varberg hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här