Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hatten av för Fiskeläget som var bäst i stan

Det var en gång en gång när Träslövsläge fiskade bäst på fotbollsplanen. Fiskepojkarna placerade sig före storheterna från stan på Påskbergsvallen.

Det har gått en tid sedan allt det där inträffade. Den 23 september skrevs det i tidningarna om bragden då Träslövsläge hade ledigt från fisket och kryssade mot Bois. 1 700 åskådare såg matchen på Påskbergsvallen.

Det var som sagt en annan tid efter andra världskriget även om mycket påminner om i dag. I februari 1947 kunde man läsa: ”Vedsituationen i Varberg är nu rena katastrofen”. Ved användes som bränsle och inte som pyntbrasor.

Redan i maj 1931 kan man läsa om Läjet i Varbergsposten. ”Fisklägeskamraterna vann lottdragningen och ställde gästerna i den lilla vind som fanns...Kamraterna voro mest angripna av rampfeber”. Matchen mot Morup slutade 3–2 inför 300 åskådare.

Många har vittnat om att det inte var lätt att spela borta mot Träslövsläge. Undertecknad bevittnade en match under 1980-talet, ett derby i division 5 mellan ”Läjet” och Varbergs Gif med kraftig dialekt.

”Skriver du att Gif var bättre än Löejet, så har du inget jobb på måndag”

Matchen slutade 2–2 vill jag minnas.

Einar Bengtsson är den som lagt många timmar på att skriva om klubbens historia. Den Morupsfödde mannen har lagt ner många timmar på föreningen och sammanställt en skrift i samband med 50-årsjubileet.

– Det var mycket känslor när lagen häromkring möttes. Men när spelarna duschat av sig så hade känslorna lagt sig igen, hävdar Einar.

Einar har bott på Läjet i 60 år. Men inte ens det räcker för att man ska kunna kalla sig en riktig Läjesbo – enligt infödingarna själva. Har du tultat omkring som barn i angränsande områden som Vare eller Gamla Köpstad så diskas du direkt.

Dialekten skvallrar också om din tillhörighet.

Den är inte bara framgången säsongen 1947/48 som de kvarvarande minns. Säsongen 1966 nådde Träslövsläge IF final i DM 1966. ”Läjet” slog ut Halmstads BK på Örjans Vall men förlorade finalen mot Halmia.

En av de stora profilerna under 1960-talet var Ingvar Andersson. Han uppmärksammades och värvades till Halmstads BK.

Ingvar var inte den enda Anderssonska profilen i Läjet. Gösta Andersson prickade exempelvis in 275 mål på 395 matcher. Paul Clippert, Herbert Bonebjär och Lennart Larsson är andra framgångsrika spelare.

Larsson var en av killarna som var med om storhetstiden för över 70 år sedan. I ett referat från Hallandsposten skrivs ”Träslövsläge visade inte prov på några märkvärdigheter, men att pojkarna från kusten kan kämpa gavs tydliga bevis. Försvaret var omutligt och den elegante centern Lennart Larsson var mycket framfusig och påpasslig”

– Lennart provade i Gif, Elfsborg och HBK men stannade kvar hos oss, säger läjeshistorikern Einar Bengtsson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här