Har verkligen alla varit i Kärra?

Hembygdsföreningen Kärras vänner ger ut en ny bok med titeln "Alla har varit i Kärra". HN har pratat med Ulrika Selander Losman, en av bokens redaktörer.

ANNONS
|

Orten, vars fullständiga namn är Kärradal, ligger elva kilometer norr om Varberg. Den har genom historien präglats av sitt läge mellan två medeltida maktcentra – Varbergs fästning och Ås kloster. Boken tar sin början i istiden och berättar historien fram till dagens Kärradal, med ett kapitel som diskuterar ortens framtid.

Har alla varit i Kärra?

– Rent bokstavligt är det naturligtvis inte så. Men väldigt många människor man stöter på visar sig faktiskt ofta på något vis ha varit i Kärra. Folk söker sig till kusten och en del hamnar här.

Det här är den tredje boken ni ger ut om Kärradal. Varför behövdes det en till?

ANNONS

– Behövdes vet jag inte om det gjorde. Vi i Kärra vänner har haft historiska cirklar på vintrarna och ville skriva det vi lärde oss där. Från början var det tänkt som ett litet häfte men det utvecklades till en hel bok.

Kommer folk som inte är från Kärra att läsa den?

– Den är ju tänkt för Kärraborna naturligtvis. De som bor här och de som har bott här. Fast när boken blev klar visade den sig innehålla mycket historia som rör hela Halland, även om den utgår från Kärra.

Kärra verkar helt klart ha en rik historia. Men vad händer på orten nuförtiden?

– Det är ju en avloppsledning som ska dras från Bua till Varberg. Sen ska Fridas restaurang byggas ut och bli hotell, vilket är en ganska stor grej faktiskt.

ANNONS