Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Har nollpunkten försvunnit från nakenbadet?

I ett halvt sekel låg Sveriges nollpunkt vid nakenbadet i Varberg. Men någonting har hänt.

1965 placerades den svenska nollpunkten, utgångspunkten för beräkningar av höjd över havet, i Varberg. I decennier låg den vid herrarnas nakenbad Goda hopp. Men nu är den skylt som markerar punkten försvunnen. Vad har hänt?

– Här låg en punkt som man kunde lita på, säger Janos Böhm.
Han är avdelningschef på kommunens lantmäterienhet. En gång om året brukar han promenera till nollpunkten tillsammans med en gymnasieklass för att berätta om punkten. När de kom dit nu i augusti var mässingsskylten som suttit inskruvad i berget vid nollpunkten borta.

– Jag vet inte om den har stulits eller om någon plockat in den för restaurering, säger Janos Böhm.

Även medlemmarna i nakenbadarföreningen Hoppets bröder har noterat att skylten är borta. Och det tycker de är tråkigt. 
– Det kommer hit en hel del folk och frågar efter den, säger Fredrik Schneider.

I många år har turister fotograferat skylten som berättar att nollpunkten ligger här.
– Det är lite som dagens Pokémon-jakt, säger Ronald Johansson.

Från början låg den svenska nollpunkten på Riddarholmen i Stockholm. Problemet var att marken där rörde sig för mycket, vilket gjorde den opålitlig över tid.  När ett nytt höjdsystem skulle införas i mitten av 1900-talet började man därför leta efter en ny plats. 1965 föll valet föll på den stabila berggrunden bredvid Varbergs fästning.

Men i takt med den tekniska utvecklingen försvann behovet av en nollpunkt i Sverige. I och med att nytt höjdsystem införts under 2000-talet har punkten i Varberg officiellt förlorat sin status som Sveriges nollpunkt.

Ronald Johansson från Hoppets bröder tycker ändå att skylten ska tillbaka.
– Den bör ju vara här, det kommer fortfarande mycket folk för att titta på nollpunkten. Att den inte används längre är en annan sak, säger han.

Så vad har hänt med skylten? Efter några dagars rundringning visar det sig att den just nu befinner sig hos kommunens hamn- och gatuförvaltning.

– När vi kom tillbaka från semestern låg den här. Jag vet inte om det är någon av våra anställda som hittat den eller om den lämnats in av någon ärlig medborgare. Men den är i väldigt dåligt skick, säger Jenny Bergström, som är avdelningschef där.

Nu ska mässingsskylten putsas till och bokstäverna ska fyllas i med färg. Om några veckor tror Jenny Bergström att den ska vara iskruvad i berget igen.
– Självklart ska den upp igen. Även om punkten inte är så viktig längre så har den ett kulturhistoriskt värde för Varberg, säger hon.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här